Prima pagină D:News

Cine a descoperit Australia? Un explorator are o viziune care contrazice istoria oficială

Redactia Descopera.ro | 09.24.2014 | ● Vizualizări: 4921
Există indicii că primii europeni care ar fi ajuns în apele Australiei ar fi fost protughezii, nu olandezii, cum se credea pănă acum.      (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Realizatorul de film Ben Cropp a început explorările subacvatice în vederea descoperirii unei epave scufundate în urmă cu 500 de ani. Dacă exploratorul va găsi ceea ce speră, acest fapt ar putea rescrie istoria descoperirii continentului australian de către europeni.

Conform versiuni acceptate azi, navigatorii olandezi au fost primii europeni care ar fi ajuns în preajma Australiei, încă din 1606, cartografiind coasta vestică a Peninsulei Cape York din nordul continentului. 

Coasta estică a fost cartografiată în 1770 de faimosul navigator englez James Cook, a cărui expediţie în Australia a deschis calea spre colonizarea britanică a continentului. 

Dar Cropp are o altă viziune: după el, două corăbii portugheze şi una spaniolă s-ar fi scufundat în apropiere de Cape York în secolul al XVI-lea, anterior sosirii olandezilor.

Realizatorul de film a declarat că există indicii ale unei debarcări a portughezilor pe coasta de nord-est a Australiei, în anul 1522. 

O hartă desenată în Europa în anul 1542 înfăţişează un al şaselea continent, situat în poziţia în care află azi Australia şi denumit "Java-la-Grande".

Mulţi istorici cred că apele Australiei ar fi fost vizitate de corăbii europene, poate şi asiatice, înaintea debarcării lui Cook, dar nu au fost găsite epave care să susţină această ipoteză. 

Unii istorici cred că, în epoca marilor descoperiri geografice, autorităţile portugheze aveau o politică strictă de păstrare a secretului unor descoperiri, pentru a-şi asigura astfel anumite avantaje economice. În plus, marele cutremur de la Lisabona (1755), care a distrus cea mai mare parte din oraş, ar fi putut distruge şi înregistrările privind explorarea coastei australiene de către portughezi. 

Locul în care Cropp doreşte să caute corabia este faimos pentru epavele adunate acolo; se crede că acolo s-ar  fi scufundat peste 1.400 de corăbiim, iar situl este strict protejat.

A căuta acolo epava unei corăbii din secolul al XVI-lea este foarte dificil, datorită recifelor de corali care au crescut acolo între timp. Cropp estimează că epava ar putea fi îngropată sub un strat de schelete minerale de corali cu grosimea de 2 metri.

Explorarea va trebui făcută, în principal, prin inspecţia vizuală a locului de către scafandri, un proces laborios. Dar, în cazul în care presupunerile lui Cropp sunt adevărate, descoperirea unor dovezi palpabile ar putea schimba profund ceea ce se ştie despre istoria Australiei.

Sursa: Fox News