Prima pagină D:News

Primul caz de Ebola contractat în Statele Unite. Autorităţile confirmă îmbolnăvirea unei infirmiere

Valentin Vidu 10.13.2014 | ● Vizualizări: 124
Primul caz de Ebola contractat în Statele Unite. Autorităţile confirmă îmbolnăvirea unei infirmiere     (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (1)

Autorităţile sanitare americane au confirmat duminică primul caz de Ebola contractat pe teritoriul Statelor Unite, al unei îngrijitoare de la un spital din Texas (sud), în care un liberian infectat a decedat anterior, relatează AFP.

"Testele efectuate sâmbătă seara arată că îngrijitoarea de la Texas Presbyterian Hospital este infectată cu Ebola", au anunţat Centrele federale americane pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) într-un comunicat.

Bolnava, care a fost izolată, făcea parte din echipa care l-a tratat pe liberianul Thomas Eric Duncan, decedat la 4 octombrie.

Această "veste este, desigur, îngrijorătoare pentru pacientă, familia sa, colegii săi şi oraşul Dallas", se arată în comunicat, în care se adaugă că CDC şi serviciile de sănătate din Texas "rămân încrezătoare în faptul că o propagare a infecţiei poate fi evitată prin măsuri de sănătate publică adecvate".

O persoană care s-a aflat în contact cu pacienta a fost identificată şi se află sub supraveghere, precizează CDC.

Autorităţile sanitare au atribuit duminică - pe când cazul era detactat dar nu şi confirmat - această primă contaminare cu Ebola pe teritoriul Statelor Unite unei breşe în protocolul de protecţie urmat de îngrijitoare.

Spitalul a insistat asupra faptului că această pacientă - care a cerut o confidenţialitate totală cu privire la identitatea sa - purta echipamentul (mască, mănuşi, ţinută de protecţie) recomandat de către CDC.

Febra hemoragică a provocat 4.033 de morţi în rândul celor 7.399 de cazuri înregistrate în şapte ţări - Sierra Leone, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite - potrivit ultimului bilanţ stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe 8 octombrie.

Sursa: Mediafax