Home » D:News » O planetă nou-descoperită îi surprinde pe astronomi prin „purtările” ei bizare

O planetă nou-descoperită îi surprinde pe astronomi prin „purtările” ei bizare

O planetă nou-descoperită îi surprinde pe astronomi prin „purtările” ei bizare
Publicat: 02.11.2014
Savanţii de la Universitatea Yale au descoperit, cu ajutorul astronomilor amatori, o planetă cu caracteristici ciudate şi fascinante: perioada ei de revoluţie – timpul în care îşi parcurge orbita în jurul stelei-mamă – variază, de la o „tură” la alta, atât de mult încât planeta nici nu a putut fi detectată prin tehnicile convenţionale de identificare a exoplanetelor, care se bazează pe descreşterea, la intervale regulate, a intensităţii luminii emise de stea, atunci când planeta trece prin faţa ei.

Exoplaneta bizară a fost descoperită în cadrul programului Planet Hunters, o iniţiativă care permite unui număr de peste 300.000 de astronomi amatori din rândul publicului să studieze datele obţinute de telescopul Kepler, căutând să identifice indicii care nu au fost detectate de algoritmii de computer.  

Programul este coordonat de Universitatea Yale din SUA şi Universitatea Oxford din Marea Britanie şi a dus la descoperirea a peste 60 de planete începând din 2010 şi până acum.

Cea mai recentă reuşită este descoperirea unei planete situate la 2.300 de ani-lumină de Terra şi care orbitează în jurul stelei sale într-un fel neobişnuit, datorită modului extrem în care acţionează asupra ei forţa gravitaţională exercitată de obiectele spaţiale din jur.  

Toate planetele sunt afectate gravitaţional de vecinii lor, dar, în cazul multora, efectul este foarte slab. În sistemul nostru solar, Marte şi Jupiter afectează perioada de revoluţie a Pământului în jurul Soarelui, dar impactul este scăzut, timpul de parcurgere a orbitei variind doar cu aproximativ o secundă de la un an la altul. 

Dar în cazul planetei nou-descoperite, numite PHC3, efectul gravitaţional exercitat de corpurile cereşti din vecinătate este mult mai amplu, astfel încât perioada de revoluţie a planetei poate varia cu aproximativ 10,5 ore în 10 „ture” ale orbitei.

Cu ajutorul astronomilor amatori, au putut fi caracterizate şi alte două planete din acelaşi sistem solar. Detalii asupra descoperirii au fost publicate în The Astrophysical Journal.

Sursa: Gizmag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase