Home » D:News » Ce ar trebui, de fapt, să mănânce oamenii? Mulţi au idei greşite despre alimentaţie

Ce ar trebui, de fapt, să mănânce oamenii? Mulţi au idei greşite despre alimentaţie

Autor: Mihaela Stanescu 11.20.2014
Ce ar trebui, de fapt, să mănânce oamenii? Mulţi au idei greşite despre alimentaţie
Mulţi oameni ajung, de capul lor, la concluzia că problemele lor de sănătate sunt determinate de intoleranţa la gluten sau lactate. În realitate, probabil că suferinţele lor au o altă cauză, spune un reputat cercetător britanic: aceste persoane consumă cantităţi prea mari de alimente procesate.

Înmulţirea cazurilor de intoleranţe alimentare este, mai degrabă, un răspuns la consumul ridicat de mâncăruri procesate, caracteristic societăţii de tip occidental, decât o intoleranţă reală la grâu sau gluten, afirmă dr. Rob Lillywhite, din cadrul University of Warwick.

Ca argument, el citează studii care arată că, în ţările dezvoltate, cu un nivel de trai mai ridicat, oamenii au mai des probleme digestive, datorită faptului că mănâncă alimente procesate în cantitate mare.

Totul se întâmplă din cauză că aceste mâncăruri conţin diferiţi aditivi, iar beneficiile aduse de ingredientele naturale se pierd în procesul de prelucrare avansată.

Cu excepţia a aproximativ 2% din populaţie, care suferă de boala celiacă sau de o sensibilitate reală la gluten, există prea puţine dovezi ştiinţifice că regimurile alimentare care exclud grâul sau glutenul ar aduce vreun beneficiu sănătăţii; aceste diete sunt costisitoare şi nu au avantajele scontate, spune specialistul.

El a respins şi ideea – popularizată de adepţii faimoasei diete „paleo” – că fiinţele umane nu sunt proiectate pentru a mânca anumite alimente, precum grâu şi lactate.

Oamenii nu au fost „proiectaţi” pentru nimic anume, spune dr. Lillywhite, ci au evoluat în mediul lor de viaţă şi s-au adaptat la resursele alimentare disponibile. Faptul că oamenii de azi pot consuma alimente – precum cereale sau lactate – necunoscute vechilor societăţi de vânători-culegători este o mărturie a capacităţii lor de adaptare, subliniază el. 

Dr. Lillywhite a condus un studiu prin care urmărea să afle, în primul rând, dacă produsele bazate pe cereale sunt bune sau nocive pentru sănătate. În al doilea rînd, cercetătorii au dorit să afle dacă eliminarea grâului şi a a glutenului din alimentaţie aduce vreun beneficii sănătăţii. (Glutenul este partea proteică din cereale precum grâu, secară, orz, ovăz.)

Au descoperit că majoritatea intoleranţelor alimentare sunt determinate nu de grâu, ci de alimentele procesate; cu cât consumăm mai multe asemenea alimente, cu atât suferim mai mult de probleme gastrointestinale.

Un alt aspect investigat a fost deosebirea dintre diversele cereale. De exemplu, grâul are, în momentul de faţă, o reputaţie proastă printre adepţii unor regimuri alimentare la modă; în schimb, orezul este considerat acceptabil ca aliment din grupa făinoaselor.

Însă cercetătorii din echipa dr. Lillywhite au constatat că, de fapt, există prea puţine diferenţe între cele cereale: valoarea lor nutriţională este aproape aceeaşi.

Deşi compoziţia cerealelor diferă – grâul având cel mai mare conţinut de proteine, orezul cel mai mare conţinut de carbohidraţi, iar ovăzul cel mai mare conţinut de grăsimi –  variaţiile sunt mici şi e puţin probabil ca deosebirile să conteze în cadrul unei diete obişnuite.

O influenţă mult mai mare asupra sănătăţii au alimentele procesate, spun cercetătorii, alimentele care au fost puternic modificate, în raport cu starea lor naturală, pentru a fi consumate de om. 

Rezultatele studiului par să sugereze că problemele se datorează, în primul rând, cantităţilor mari de aditivi din alimentele procesate. Pe de altă parte, din cauza nivelului înalt de procesare, prin care se distruge structura naturală a alimentelor, sunt distruse beneficiile naturale aduse de alimente, crede dr. Lillywhite, care a adăugat că mai sunt necesare cercetări în această direcţie.

Studiul condus de el a arătat că eliminarea grâului sau a tuturor produselor cu gluten din alimentaţie este prea puţin utilă. În afară de cei care suferă de boala celiacă sau de alte inteoleranţe la grâu, dovezile arată că este utilă sănătăţii o alimentaţie care cuprinde şi cereale integrale, incluzând produse precum pâinea şi cerealele pentru micul dejun făcute din grâu slab procesat.

Eliminarea unei întregi grupe de alimente din dietă poate afecta negativ sănătatea, a spus specialistul. Cerealele integrale, prin conţinutul lor mare de fibre, au şi roluri benefice; dr. Lillywhite spune că ele protejează împotriva unor probleme gastrointestinale, a diabetului tip 2 şi a unor cancere, cu condiţia ca respectivele cereale să fi fost relativ puţin procesate.

Sursa: Mail Online

Cele mai noi articole
De la 0 la 100% în mai puțin de 30 minute, noua tehnologie de încărcare de la Oppo
De la 0 la 100% în mai puțin de 30 minute, noua tehnologie de încărcare de la Oppo
Ce se va întâmpla cu mașinile cu volan pe partea dreaptă aduse în România
Ce se va întâmpla cu mașinile cu volan pe partea dreaptă aduse în România
Raport îngrijorător. Aproape 690 de milioane de persoane din lume au suferit de foame în 2019
Raport îngrijorător. Aproape 690 de milioane de persoane din lume au suferit de foame în 2019
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Austria suspendă legăturile aeriene cu mai multe ţări, inclusiv România. Anunțul făcut de Tarom
Austria suspendă legăturile aeriene cu mai multe ţări, inclusiv România. Anunțul făcut de Tarom
UE a cerut Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee a fostei Catedrale „Sfânta Sofia”
UE a cerut Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee a fostei Catedrale „Sfânta Sofia”
Nano-anticorpii lamelor pot neutraliza coronavirusul
Nano-anticorpii lamelor pot neutraliza coronavirusul
O femeie a contractat un vierme parazit după ce a mâncat sashimi
O femeie a contractat un vierme parazit după ce a mâncat sashimi
Care sunt rasele de câini care pot mirosi coronavirusul
Care sunt rasele de câini care pot mirosi coronavirusul
Windows 10 a primit un nou program care ne permite să recuperăm fișierele pe care le-am șters din greșeală
Windows 10 a primit un nou program care ne permite să recuperăm fișierele pe care le-am șters din greșeală
Furia naturii în Cape Town. O furtună a făcut ravagii pe zona de coastă
Furia naturii în Cape Town. O furtună a făcut ravagii pe zona de coastă
Începutul sfârşitului a avut loc pentru el cu 205 ani în urmă. Aşa a fost răpusă o legendă
Începutul sfârşitului a avut loc pentru el cu 205 ani în urmă. Aşa a fost răpusă o legendă
Cine este noul subsecretar american al Apărării pentru Cercetare şi Inginerie
Cine este noul subsecretar american al Apărării pentru Cercetare şi Inginerie
Directorul OMS, despre COVID-19: Prea multe ţări s-au îndreptat în direcţia greşită
Directorul OMS, despre COVID-19: Prea multe ţări s-au îndreptat în direcţia greşită
„Cârtița” trimisă de NASA pe Marte a început, în sfârșit, să sape, însă a dat de un nou obstacol
„Cârtița” trimisă de NASA pe Marte a început, în sfârșit, să sape, însă a dat de un nou obstacol
Cometa NEOWISE este vizibilă chiar acum. Vor trece 7.000 de ani până când o vom putea vedea din nou
Cometa NEOWISE este vizibilă chiar acum. Vor trece 7.000 de ani până când o vom putea vedea din nou
Ecuația care ar putea prezice cutremurele mult mai bine
Ecuația care ar putea prezice cutremurele mult mai bine
Cum are de gând Xiaomi să se bată cu giganții auto Tesla și Audi
Cum are de gând Xiaomi să se bată cu giganții auto Tesla și Audi