Home » D:News » Un urs brun, fotografiat pentru prima dată în zonă interzisă de la Cernobîl (FOTO)

Un urs brun, fotografiat pentru prima dată în zonă interzisă de la Cernobîl (FOTO)

Publicat: 02.12.2014
Cercetătorii care vor să monitorizeze activitatea faunei din zona interzisă de la Cernobîl au instalat în regiune mai multe camere-capcană, care au surprins o imagine neaşteptată.

Serghei Gashchak şi Mike Wood, de la Universitatea din Salford, au observat pe o cameră instalată în luna octombrie imaginea unui urs brun, fotografiat noaptea.

Specia nu mai fusese văzută în această zonă de aproape 100 de ani, deşi unele semne care indicau prezenţa urşilor au fost detectate anterior.

Este prima imagine cu un urs brun pe teritoriul zonei interzise, spune Mike Wood. Faptul că oamenii nu mai locuiesc în apropiere este un avantaj pentru animale, care pot trăi fără să fie deranjate sau ameninţate.

După explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl, în aprilie 1986, peste 100.000 de oameni au fost evacuaţi, iar autorităţile au delimitat o zonă cu acces interzis, care se întinde pe o rază de 30 km în jurul reactorului.

În anii următori au început diferite cercetări aici, pentru a se observa impactul radiaţiilor asupra faunei şi plantelor din regiune.

Aici, cercetătorii au stabilit trei sectoare unde contaminarea cu radiaţii este diferită: există radioactivitate redusă, medie şi mare.

Fiecare sector are o rază de 5 km, iar aici au fost amplasate 84 de camere-capcană, care se declanşau doar în prezenţa animalelor.

Din păcate, din cauza ierbii foarte înalte de aici, unele animale sunt greu de observat, de exemplu iepurii sau vulpile.

Prima parte a proiectului de cercetare, care va dura 5 ani, se va termina anul viitor. După observarea animalelor, anumite specii vor fi monitorizate mai atent, unele exemplare urmând a fi capturate şi echipate cu o zgardă specială cu GPS.

Cunoscând traseul acestor animale, cercetătorii vor afla exact doza de radiaţii la care au fost expuse.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase