Home » D:News » Detalii neaşteptate despre ciudatul Mecanism Antikythera, considerat cel mai vechi calculator din lume

Detalii neaşteptate despre ciudatul Mecanism Antikythera, considerat cel mai vechi calculator din lume

Detalii neaşteptate despre ciudatul Mecanism Antikythera, considerat cel mai vechi calculator din lume
Publicat: 02.12.2014
Un studiu recent oferă detalii neaşteptate despre Mecanismul Antikythera, considerat cel mai vechi calendar astronomic şi strămoşul calculatorului analog.

Descoperit pe o epavă în largul coastelor Greciei, în anul 1901, ciudatul obiect a fost datat ca având o vechime de peste 2.000 de ani.

Cu ajutorul lui, grecii puteau calcula cu precizie eclipsele, mişcarea planetelor şi puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice.

Acum, Christian Carman, istoric la Universitatea Quilmes din Argentina şi fizicianul James Evans de la Universitatea Puget Sound din SUA au analizat în detaliu fragmente din acest dispozitiv.

Astfel, ei au aflat că mecanismul a funcţionat prima dată cu o sută de ani înainte de data calculată iniţial. Mai exact, calculatorul fusese pornit pe 12 mai 205 î.e.n.

Cercetătorii au aflat acest lucru comparând mişcările mecansimului cu documentele babiloniene care înregistrau eclipsele.

Deocamdată nimeni nu ştie cine şi când a construit acest dispozitiv. Cert este că mecanismul este mult mai avansat pentru perioada din care datează.

Un alt detaliu interesant aflat în urma acestui studiu este că mecanismul nu se bazează pe trigonometria grecească, aşa cum credeau iniţial experţii.

Primele inscripţii datează din jurul anilor 100-150 î.e.n., perioadă în care trigonometria grecească nu exista. Este posibil ca tehnologia să se fi bazat pe alte matematici, probabil pe cea babiloniană, cred cercetătorii.

Sursa: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase