Home » D:News » Ce s-a întâmplat cu copiii reginei exceselor, Maria Antoaneta

Ce s-a întâmplat cu copiii reginei exceselor, Maria Antoaneta

Publicat: 14.02.2015
Cu toţii cunoaştem povestea morţii Mariei Antoaneta, decapitată în anul 1793 în timpul Revoluţiei Franceze. Puţini sunt însă cei care cunosc soarta tragică a copiilor săi.

Maria Antoaneta şi soţul său, Ludovic al XVI-lea, au fost împreună şapte ani înainte de a-şi consuma căsătoria, lucru îndelung criticat în special de mama ei, Împărăteasa Maria Theresa a Austriei. Locul Mariei Antoaneta la curtea regală a Franţei şi relaţiile franco-austriece depindeau cu desăvârşire de naşterea unui moştenitor de sex masculin, chiar şi înainte ca soţul ei să devină regele Franţei, în 1774. Cuplul a ajuns, în final, să aibă patru copii, dintre care doar unul a trăit până la vârsta maturităţii.

Foto: Wikipedia    Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Primul copil al Mariei Antoaneta a fost o fetiţă, numită Marie-Therese. Aceasta s-a născut pe 9 decembre 1778. Regina nu a aflat sexul copilului decât după câteva ore. Atunci când a fost anunţată că a născut o fată, Maria Antoaneta ar fi spus: „Săracă fetiţă, nu eşti ceea ce se dorea, dar nu îmi eşti mai puţin dragă din această cauză. Un fiu ar fi fost proprietatea statului. Tu o să fii a mea”.

Foto: Wikipedia

Louis-Joseph, al doilea copil al Mariei Antoaneta şi al lui Ludovic al XVI-lea şi moştenitorul tronului Franţei, s-a născut trei ani mai târziu, fiind urmat de Louis Charles, în martie 1785, şi de Sophie, în iulie 1786.

Foto: Louis-Joseph şi Louis Charles/Wikipedia

Ultimul copil s-a născut însă prematur şi a murit la o lună de la naştere. Louis Joseph a murit şi el doi ani mai târziu, la vârsta de 7 ani, cel mai probabil după ce s-a îmbolnăvit de tuberculoză.

Revoluţia

În timp ce Maria Antoaneta stabilea noile tendinţe în modă la Versailles, francezii de rând nu aveau ce să mănânce. În timp ce Louis al XVI-lea continua să trimită bani în străinătate pentru a-i susţine pe americani, datoria publică a Franţei devenea din ce în ce mai mare şi taxele creşteau. Rata mare a şomajului combinată cu recoltele slabe i-a înfuriat pe francezi şi i-a făcut să fie plini de indignare la adresa familiei regale, până spre sfârşitul anilor 1780. Maria Antoaneta, cunoscută pentru sumele mari de bani pe care le cheltuia, a ajuns să fie învinuită pentru situaţia în care se afla ţara.

Foto: Wikipedia

În iulie 1789, revoluţia a început odată cu căderea Bastiliei. În 1792, familia regală era întemniţată, iar în ianuarie 1793, Louis al XVI-lea murea decapitat, urmând ca şi Maria Antoaneta să fie executată zece luni mai târziu. În vara anului 1795, fiul lor, murea la vârsta de zece ani, cel mai probabil din cauza tuberculozei agravate de condiţiile grele de încarcerare.

Supravieţuitoarea

Singura care a supravieţuit Revoluţiei Franceze, a fost Marie-Therese, primul copil al Mariei Antoaneta. Aceasta a mai fost reţinută pentru o perioadă, după moartea întregii sale familii, dar a fost eliberată la vârsta de 17 ani. La scurt timp după aceea, Marie-Therese s-a căsătorit cu Ducele de Angouleme, nepotul noului rege şi moştenitor al tronului acestuia.

Foto: Wikipedia

Viaţa sa nu a devenit însă mai bună. Mariajul lor nu a fost consumat niciodată, iar fiica Mariei Antoaneta şi-a petrecut o mare parte din viaţă în exil. Ea nu era frumoasă, asemenea mamei sale, ci avea o dantură proastă, o faţă roşie şi trăsături mai degrabă masculine.

În anul 1830, Marie-Therese a fost Regina Franţei, pentru circa 20 de minute, înainte ca soţul său să abdice. Ea a murit în octombrie 1851, la vârsta de 72 de ani, aflându-se în continuare în exil. În testament, Marie-Therese a scris că îi iartă pe cei care i-au făcut viaţa nefericită, urmând, spunea ea, exemplul părinţilor săi.

Sursă: Mental Floss

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase