Home » D:News » Trei români s-au prezentat în faţa lumii întregi cu un obiect aparent simplu, dar care le-ar putea uşura viaţa tuturor şoferilor. Când şi-au prezentat invenţia, s-a strigat „AUR”. Iranienii au plusat imediat

Trei români s-au prezentat în faţa lumii întregi cu un obiect aparent simplu, dar care le-ar putea uşura viaţa tuturor şoferilor. Când şi-au prezentat invenţia, s-a strigat „AUR”. Iranienii au plusat imediat

Publicat: 22.04.2015
Corneliu Birtok-Băneasa, Costin Alexandru şi Tudor-Mihai Constantinescu sunt trei tineri români care au fost răsplătiţi zilele trecute cu o medalie de aur şi două premii speciale la Salonul de Invenţii de la Geneva.

 Împreună, au pus la punct dispozitivul „Good Fill” care permite alimentarea „la pompă” a automobilelor cu lichid de parbriz. Care este principiul de funcţionare a invenţiei, de ce a fost premiată şi cât sprijin acordă statul român inventatorilor aflaţi din interviul pe care Corneliu Birtok-Băneasa l-a acordat ziarului Gândul.

18 medalii de aur, şapte de argint, trei de bronz, dar şi câteva premii speciale. Acesta este palmaresul obţinut de români la cea de-a 43-3 ediţie a Salonului de Invenţii de la Geneva. Printre premianţi s-au aflat şi Corneliu Birtok-Băneasa şi partenerii lui, Costin Alexandru şi Tudor-Mihai Constantinescu, care au fost recompensaţi cu o medalie de aur, Cupa AGEPI Moldova şi un premiu din partea delegaţiei Iranului.

Produsul lor este un dispozitiv menit să le uşureze viaţa conducătorilor auto. „Good Fill”, aparatul ce ar trebui amplasat în benzinării, parcări sau refugiile de pe autostrăzi, le-ar permite şoferilor să-şi alimenteze maşinile cu lichid de parbriz, fără a mai fi nevoie ca aceştia să îşi cumpere clasicele bidoane din plastic pentru a „face plinul”. Practic, este vorba despre o „pompă” de la care se poate face alimentarea, fiind posibilă, de asemenea, selectarea categoriei de lichid în funcţie de preţ sau parfum, spre exemplu.

„La Geneva am mers cu o invenţie care este, de fapt, o metodă, dar şi un dispozitiv pentru aplicarea metodei”, a explicat inginerul Corneliu Birtok-Băneasa pentru gândul. „Metoda constă în alimentarea cu lichid de parbriz fără a mai folosi acele bidoane, PET-uri, care era metoda clasică. Instalaţia Good Fill este compusă dintr-un alimentator selector prin care putem alimenta şi selecta tipul de soluţie dorită, astfel încât acesta este condiţionat, să spunem, de preţul soluţiei, eventual de anumite parfumuri sau de tipul de lichid – pentru vară sau iarnă. Ele se pot monta în staţiile de alimentare cu combustibil, în refugiile de pe autostradă, în parcările mall-urilor, chiar în staţiile de self service”, a adăugat el.

 În plus, există şi o rezervă reîncărcabilă, ce poate fi de ajutor la drumurile lungi: „Aceasta alimentează rezervorul lichidului de parbriz printr-o cuplare etanşă, deci nu mai trebuie să stăm aplecaţi şi să turnăm noi lichidul în rezervorul său. Doar cuplăm această rezervă şi aşteptăm 20-30 de secunde să se facă golirea ei”, a mai spus Bitork-Băneasa.

Corneliu Birtok-Băneasa, Costin Alexandru şi Tudor-Mihai Constantinescu au lucrat mai bine de un an şi jumătate pentru a pune la punct dispozitivul „Good Fill”. Împreună au fondat şi compania CCT Innovation, pentru a manageria mai uşor produsul recent prezentat, dar şi alte invenţii. Pentru că, spun ei, nu vor să se oprească aici: vor să investească pe termen lung în cercetare.

Citeşte articolul integral în Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase