Home » D:News » Îl jucăm de mai bine de trei decenii şi încă nu ne-am plictisit. Cum ne afectează Tetris creierul – VIDEO

Îl jucăm de mai bine de trei decenii şi încă nu ne-am plictisit. Cum ne afectează Tetris creierul – VIDEO

Îl jucăm de mai bine de trei decenii şi încă nu ne-am plictisit. Cum ne afectează Tetris creierul – VIDEO
Publicat: 09.05.2015
În ciuda avansului jocurilor video, Tetris continuă să ne "prindă". Cu toate că pare simplu să aranjezi nişte blocuri colorate, succesul nebun al acestui joc este modul complex în care ne exploatează psihologia.

Un studiu a arătat că o oră şi jumătate de jucat Tetris pe zi, timp de trei luni, ne schimbă structura creierului. Cercetătorii nu ştiu însă de ce apar aceste schimbări şi ce înseamnă ele, în special având în vedere că repetarea oricărei activităţi într-un mod similar produce schimbări vizibile la nivelul creierului.

Alte studii au arătat că jocul are efecte terapeutice, în special pentru persoanele care suferă de stres post-traumatic. Cercetătorii sunt de părere că Tetrisul este un „vaccin cognitiv” deoarece jocul ne stimulează atât memoria de lucru cât şi procesarea vizuală.

Pe de altă parte, succesul jocului s-ar datora faptului că „speculează” nevoia oamenilor de a organiza lucruri, de a îndeplini sarcini şi de a atinge obiective. Mai exact, se mulează pe „efectul Ziegarnik”, tendinţa creierului de a reţine sarcini care nu au fost îndeplinite mai bine decât pe cele rezolvate. Tetrisul este, în esenţă, o serie continuă de sarcini neîndeplinite. Potrivirea blocurilor dă dependenţă deoarece oferă creierului un sentiment constant de îndeplinire a unor sarcini. Mai mult, soluţia se prezintă simultan cu sarcina, ceea ce face ca acţiunea, rotirea şi poziţionarea blocurilor, să fie rapidă. Mai exact, gândeşti odată cu jocul şi nu despre joc. Acest lucru se numeşte „acţiune epistemică”, o conexiune imediată între o problemă şi soluţia ei.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase