Home » D:News » Bărbaţii şi femeile preistorice trăiau pe picior de egalitate. Cum a ajuns balanţa să încline în favoarea bărbaţilor

Bărbaţii şi femeile preistorice trăiau pe picior de egalitate. Cum a ajuns balanţa să încline în favoarea bărbaţilor

Bărbaţii şi femeile preistorice trăiau pe picior de egalitate. Cum a ajuns balanţa să încline în favoarea bărbaţilor
Publicat: 18.05.2015
Femeile au fost ”subjugate” bărbaţilor pentru cea mai bună parte a istoriei, iar acum oamenii de ştiinţă cred că au descoperit cauza care a făcut ca reprezentantele sexului frumos să fie tratate cu inferioritate.

Un nou studiu publicat într-un jurnal de specialitate sugerează că oamenii care au trăit în triburi preistorice de vânători-culegători au avut o atitudine mult mai lipsită de prejudecăţi în legătură cu egalitatea dintre sexe decât se credea înainte. Mai mult, egalitatea dintre femei şi bărbaţi aducea avantaje legate de supravieţuirea comunităţii, dar şi de dezvoltarea limbajului şi a abilităţilor sociale care au făcut posibilă evoluţia umanităţii, arată cercetătorii.

”Rezultatele noastre sugerează că legătura din cuplu dar şi egalitarismul sexual din istoria evoluţiei umane ar fi avut un efect de transformare a organizării sociale umane”, se arată în cercetare.

Ceea ce a făcut ca balanţa să se încline în favoarea bărbaţilor nu ar fi fost activităţile tipic masculine, cum ar fi vânătoarea, ci agricultura.

”Există o percepţie foarte răspândită conform căreia societăţile de vânători-culegători erau dominate de bărbaţi, însă noi am argumenta că doar odată cu apariţia agriculturii, care le-a permis oamenilor să acumuleze bunuri, a început să apară şi inegalitatea, a explicat antropologul Mark Dyble, unul dintre autorii studiului.

Dyble susţine că stabilirea într-un loc i-a făcut pe bărbaţi să fie mai egoişti. ”Bărbaţii pot să aibă mai multe soţii şi pot face mai mulţi copii. Este mai rentabil să înceapă să acumuleze resurse şi să formeze alianţe cu alţi bărbaţi”, argumentează antropologul.

Rezultatele studiului s-au bazat pe date genealogică acumulate de la triburi primitive care au trăit pe teritoriul Africii şi a Filipinelor. Din observaţiile şi modelele realizate cu ajutorul tehnologiilor moderne, cercetătorii au studiat relaţiile familiale, modelele sociale şi mişcările dintre triburi. Din acestea a reieşit că în societăţile de vânători-culegători exista mai multă egalitate între sexe decât în comunităţile care practicau agricultura.

Sursă: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase