Home » D:News » Misterioasa viaţă şi moarte a lui Kaspar Hauser

Misterioasa viaţă şi moarte a lui Kaspar Hauser

Publicat: 01.06.2015
Pe 26 mai 1828, cetăţenii din Nuremberg, Germania, au avut parte de o surpriză neobişnuită în persoana unui adolescent care se plimba pierdut prin oraş, mormăind propoziţii fără sens.

La început nu a fost prea comunicativ, repetând că tatăl său fusese ofiţer de cavalerie, meserie pe care şi-ar dori să o urmeze şi el.

La secţia de poliţie, tânărul a reuşit să le spună autorităţilor că se numeşte Kaspar Hauser, precum şi câteva detalii despre trecutul său. Hauser a povestit că a fost răpit şi ţinut captiv de o persoană pe care nu o cunoştea. Aceasta i-a dat apă şi pâine, o pătură din lână şi câteva jucării: doi cai de lemn şi un câine.

Învăţătorul Georg Daumer l-a luat pe Hauser la el acasă unde l-a ajutat să recupereze la capitolele citit, scris şi desenat – disciplină către care adolescentul avea o înclinaţie. După un an şi jumătatea, povestea lui Hauser a devenit şi mai ciudată.

El s-a plâns că ar fi fost atacat din nou, în casa lui Daumer, de aceiaşi persoană care l-ar fi ţinut captiv şi care de data aceasta l-ar fi tăiat cu o lamă, spunându-i ”tot trebuie să mori înainte de a părăsi oraşul Nuremberg”. Câteva luni mai târziu, Hauser s-a împuşcat, din greşeală cu un pistol. Ambele incidente au survenit după ce a fost acuzat că minte, ceea ce i-a făcut pe unii să creadă că s-a rănit intenţionat, pentru a stârni simpatia celor din jur.

Pe 14 decembrie 1833, Hauser a venit acasă cu o rană serioasă la piept, spunând că un străin i-ar fi dat o pungă, după care l-ar fi înjunghiat şi ar fi fugit. În pungă se afla un bilet scris în oglindă.

”Hauser va// putea să vă spună cu precizie cum// arăt şi de unde sunt.// Pentru a-l scuti pe Hauser de acest efort// vreau să vă spun eu de unde// vin// Vin…// Vin din din… // de la graniţa bavareză… // De pe răul… // Vă voi // spune chiar şi numele: M.L.O”, scria pe bilet.

FOTO: Mental Floss    FOTO: Mental Floss

Hauser a murit trei zile mai târziu din cauza rănii. Mulţi au crezut că el ar fi fost responsabil, dar că de data aceasta nu a ştiu când să se oprească. Mai mult, biletul era pliat într-o formă triunghiulară ciudată, formă pe care Hauser o folosea şi avea, de asemenea, anumite greşeli de scriere pe care Hauser le făcea uneori.

Până la această oră, originile lui au rămas un mister. La un moment dat s-a speculat că ar fi fost fiul unui duce, înlăturat din cauza unor dispute legate de o moştenire, însă dovezile ADN au infirmat această teorie.

”Aici se odihneşte Kaspar Hauser, o enigmă în timpul vieţii… misterios şi la moarte”, stă scris pe mormântul său.

Sursă: Mental Floss

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase