Home » D:News » Un studiu demonstrează că aceste organisme terestre ar putea supravieţui pe Marte

Un studiu demonstrează că aceste organisme terestre ar putea supravieţui pe Marte

Autor: Alexandra PELE 06.04.2015
Un studiu demonstrează că aceste organisme terestre ar putea supravieţui pe Marte
Forme de viaţă metanogene au supravieţuit într-un mediu care îl simulează pe cel de pe Marte.

Descoperirea nu doar că măreşte şansele ca pe planeta roşie să existe viaţă, dar sugerează că în eventualitatea în care aceasta se dovedeşte a fi sterilă, planeta ar putea fi transformată astfel încât să semene cu Terra.

Metanogenele sunt microorganisme care trăiesc în medii calde, complet lipsite de oxigen, convertind dioxidul de carbon şi hidrogenul în metan.

În căutarea vieţii pe planeta Marte se presupune frecvent că forme simple de viaţă ar putea evolua dacă ar avea apă şi săruri. Rebecca Mickol, doctorandă la Universitatea din Arkansas, spune că ”presiunea de suprafaţă redusă a planetei Marte (7 mbar) este o condiţie pe care orice formă de viaţă existentă la suprafaţă sau aproape de suprafaţă ar trebui să o îndure”.

În interiorul scoarţei presiunea creşte, însă formele de viaţă ar putea întâmpina alte dificultăţi la acele adâncimi. Pe vârful muntelui Everest, spre exemplu, nicio formă de viaţă nu a reuşit să reziste condiţiilor, presiunea fiind de 300mb.

Cu toate acestea, Mickol a vrut să vadă dacă organismele unicelulare s-ar putea adapta unor astfel de condiţii.

Ea a ales patru specii care transformă hidrogenul şi dioxidul de carbon în metan (Methanothermobacter wolfeii, Methanosarcina barkeri, Methanobacterium formicicum şi Methanococcus maripaludis), cunoscute drept metanogene, şi a testat abilitatea lor de a supravieţui în apă, la presiuni de până la 6 mbar. Camera în care au fost amplasate aceste forme de viaţă avea o atmosferă subţire formată din 80% hidrogen şi 20 la sută dioxid de carbon. Speciile menţionate aparţin familiei Archaea, ceea ce înseamnă că nu sunt nici bacterii, nici eucariote.

Toate cele patru specii au supravieţuit, demonstrând că presiunea scăzută nu este un obstacol inerent al vieţii, chiar şi pentru speciile care nu au avut timp să se aclimatizeze. Anterior, Mickol a arătat că alte două specii pot supravieţui fiind îngheţate şi dezgheţate în moduri repetate, cum s-ar întâmpla pe Marte.

”Aceste specii sunt candidaţii ideali pentru viaţa pe Marte”, a explicat tânăra.

Anul trecut, sonda Curiosity a detectat metan pe planeta roşie.

Sursă: IFLScience