Prima pagină D:News

Beijingul începe să construiască avanposturi pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud

Valentin Vidu 06.17.2015 | ● Vizualizări: 2271
FOTO: news.nationalpost.com     + zoom
Galerie foto (2)

China "va finaliza în zilele următoare" lucrările de construire a unor insule artificiale în Marea Chinei de Sud, a anunţat marţi Ministerul chinez de Externe, un proiect care a amplificat tensiunile în sud-estul Asiei.

Beijingul va începe acum să construiască instalaţii pe aceste insule artificiale, a anunţat Lu Kang, un purtător de cuvânt al ministerului.

"În afară de satisfacerea nevoilor apărării militare, principalul scop al lucrărilor de construcţie ale Chinei este să dea curs diverselor cereri ale civililor şi să servească mai bine la îndeplinirea obligaţiilor şi responsabilităţilor internaţionale ale Chinei", a declarat el.

El a citat în acest sens misiuni de căutare şi salvare, prevenirea dezastrelor, cercetarea ştiinţifică, observaţiile meteorologice, conservarea mediului, securitatea navigaţiei şi managementul pescuitului.China a fost criticată dur pentru construirea unor piste de aterizare şi clădiri pe recife din Marea Chinei de Sud, departe de frontieră, inclusiv în teritorii administrate de către vecini de-ai săi.

FOTO: news.nationalpost.com    

Este vorba despre arhipelagurile Spratly şi Paracels, vecine, numite de către chinezi Nansha şi, respectiv, Xisha.

Un raport cu privire la puterea militară a Chinei întocmit de către Departamentul american al Apărării avertiza, în mai, că în avanposturile care apar pe insulele artificiale pot fi instalate sisteme de supraveghere şi amenajate porturi, un aerodrom şi o susţinere logistică.

Pentagonul sublinia în acest raport că, de la sfârşitul lui decembrie, China construise 200 de hectare de uscat.

Lucrările de construcţie din arhipelagul Nansha (Spratly) au fost "legale, rezonabile şi justificate", a declarat Lu Kang.

El a subliniat că Beijingul "va acţiona ferm să-şi apere suveranitatea teritorială, drepturile şi interesele maritime şi, în acelaşi timp, să rezolve disputele prin negocieri" cu statele membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

Sursă: Mediafax