Experţii susţin că imaginile dezvăluie mai multe detalii decât anticipaseră, fiind vizibile inclusiv marcaje ale planetei. Imaginile au fost realizate de la o distanţă de circa 177 de milioane de kilometri.
„Este un pic neobişnuit să vezi atât de multe detalii de la suprafaţă de această distanţă”, este de părere William McKinnon, de la Universitatea Washington din Saint Louis.
Înregistrarea a fost realizată în perioada 23-29 iunie, când distanţa dintre sonda New Horizons şi Pluton s-a redus de la 24 de milioane la 18 milioane de kilometri.
Şase imagini alb-negre de înaltă rezoluţie realizate de instrumentul LORRI au fost combinate cu alte date color captate de instrumentul Ralph pentru realizarea înregistrării. Cercetătorii nu au încă nicio explicaţie pentru marcajele observate la suprafaţa planetei.
New Horizons va ajunge în dreptul planetei Pluton în data de 14 iulie. Întrucât distanţa care separă sonda americană de Terra este de aproape 5 miliarde de kilometri, semnalul radio are nevoie de 4,6 ore pentru a ajunge pe planeta noastră.
„Întâlnirea” sondei New Horizons cu Pluto este considerată principalul eveniment spaţial al anului 2015. Ea va completa misiunea de explorare a celor „nouă planete clasice” din Sistemul Solar; odată cu survolarea lui Pluto, toate cele nouă corpuri cereşti vor fi fost explorate cel puţin o dată de o sondă spaţială.
De la trecerea sondei Voyager 2 pe lângă Neptun la sfârşitul anilor 1980, nicio planetă (sau planetă pitică) nu a fost explorată de la o distanţă atât de mică, aşa cum o va face sonda New Horizons la jumătatea lunii iulie.
Prima imagine color cu Pluto şi cel mai mare satelit al său, Charon, a fost transmisă cercetătorilor de pe Terra de un instrument performant aflat la bordul sondei spaţiale New Horizons la jumătatea lunii aprilie.
Sursă: Daily Mail