Home » D:News » Ştiinţa care explică de ce unii oameni aleg să fie într-o relaţie cu cineva care nu se poartă frumos cu ei

Ştiinţa care explică de ce unii oameni aleg să fie într-o relaţie cu cineva care nu se poartă frumos cu ei

Publicat: 11.07.2015
Ştiinţa care explică de ce unii oameni aleg să fie într-o relaţie cu cineva care nu se poartă frumos cu ei
Cu toţii ştim pe cineva care este sau a fost într-o relaţie neplăcută, dar care a continuat să se vadă cu partenerul sau partenera, trecând cu vederea felul în care el sau ea se purta. Este frustrant pentru prieteni, care se întreabă de multă ori dacă acelei persoane îi place să sufere. Ştiinţa ar putea oferi, însă, o altă explicaţie.

Richard A. Friedman, profesor de psihiatrie clinică, scria în 2012, în ziarul The New York Times, că motivul care îi face pe oameni să se întoarcă mereu şi mereu la un partener imprevizibil nu este „o dorinţă ascunsă de a suferi”, ci mai degrabă din cauza „unui capriciu al sistemului de recompense, o reţea neuronală primitivă îngropată adânc în creierul nostru care este extrem de sensibilă la diferite recompense, cum ar fi sexul, banii sau mâncarea. Acest tip de ataşament amoros este similar jocurilor de noroc, cu excepţia faptului că moneda este afecţiunea şi sexul. Secretul este că recompensa este neprevăzută, ceea ce o face deosebit de puternică şi de dorită de creierul nostru”.

Pentru a-şi susţine punctul de vedere, Friedman a luat în calcul rezultatele unui studiu realizat de psihiatrul Gregory Berns care a analizat ce se întâmplă în creier în momentul în care recompensele sunt previzibile sau imprevizibile. Berns a analizat activitatea cerebrală în timp ce participanţii primeau recompense, sub formă de suc de fructe sau apă, întâi la intervale aleatorii, iar apoi la fiecare 10 secunde. El a observat că atunci când recompensele erau imprevizibile, activitatea cerebrală era mai intensă.

Similar experimentului lui Berns, iubirea şi atracţia activează sistemul de recompense al creierului care, când este stimulat, eliberează dopamină, substanţă care duce la sentimentul de plăcere. Această zonă a creierului a evoluat pentru a ne ajuta să recunoaştem recompensele necesare pentru a supravieţui.

„Spre deosebire de stimulii previzibili, cei care nu pot fi anticipaţi ne pot spune lucruri noi despre lume, iar pentru că ei semnalează iminenţa unei recompense, este avantajos ca stimulii noi să ne capteze atenţia”, scria Friedman.

Prin urmare, atunci când partenerul sau partenera se poartă frumos, sistemul de recompense este activat instantaneu.

Sursă: Mental Floss