Home » D:News » Un nou echipaj de astronauţi a ajuns la bordul ISS, după o amânare de două luni

Un nou echipaj de astronauţi a ajuns la bordul ISS, după o amânare de două luni

Un nou echipaj de astronauţi a ajuns la bordul ISS, după o amânare de două luni
Publicat: 23.07.2015
O capsulă Soyuz care a avut la bord trei astronauţi s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) miercuri, în cadrul unei misiuni a cărei lansare a fost amânată timp de două luni, potrivit imaginilor transmise în direct de NASA TV, informează Reuters.

Veteranul cosmonaut rus Oleg Kononenko, astronautul american Kjell Lindgren şi astronautul japonez Kimiya Yui au plecat, la bordul unei capsule Soyuz, miercuri, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

După o ascensiune care a durat şase ore, astronauţii au ajuns la bordul ISS, unde vor rămâne timp de cinci luni.

Această lansare a fost programată în luna mai, dar Rusia a luat decizia de a amâna misiunea, după o lansare eşuată ce a folosit un lansator Soyuz similar, pe 28 aprilie. În urma acelei lansări, un vehicul Progress de tip cargo s-a plasat pe o orbită mult mai joasă şi nu a mai ajuns pe ISS.

După nouă zile, vehiculul spaţial, ce avea la bord o încărcătură de trei tone – echipamente şi provizii – a reintrat în atmosfera Terrei, unde a ars în întregime.

Experţii care au investigat accidentul au ajuns la concluzia că vehiculul Progress nu a reuşit să se desprindă în mod corect de cel de-al treilea etaj al lansatorului Soyuz. Lansatoarele Soyuz şi-au reluat cu succes misiunile spaţiale pe 3 iulie, când un nou vehicul de tip cargo a fost lansat de Rusia şi a reuşit să se conecteze la ISS.

Alte două companii americane care lansează vehicule spaţiale de tip cargo, în virtutea unui contract cu NASA, au suferit eşecuri, pierzându-şi capsulele spaţiale, în urma unor lansări eşuate. Companiile private SpaceX şi Orbital ATK şi-au suspendat temporar lansările spaţiale, din cauza acelor accidente, care s-au produs luna trecută, respectiv în octombrie 2014.

O a patra companie ce îndeplineşte rolul de aprovizionare a ISS provine din Japonia şi are programată o astfel de lansare în luna augustt.

În urma sosirii la bordul ISS a celor trei astronauţi, miercuri, echipajul de pe avanpostul staţial este compus din nou din şase membri.

Ceilalţi trei astronauţi care se aflau deja la bordul ISS sunt americanul Scott Kelly, rusul Mihail Kornienko – cei doi participă la prima misiune de un an de la bordul staţiei – şi veteranul cosmonaut rus Ghenadi Padalka, actualul comandant al ISS.

Capsula Soyuz a reuşit să se conecteze la ISS miercuri, în ciuda faptului că a zburat în spaţiu doar cu o pereche de antene solare desfăşurate în mod corespunzător. Comentatorii de la NASA spun că acest incident nu a avut însă niciun impact asupra zborului capsulei şi a manevrelor de conectare a acesteia la ISS.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase