Ce au reuşit să facă elveţienii din resturi de carne: Ar putea revoluţiona o întreagă industrie

31 07. 2015, 08:44

Materialul este alcătuit din fibre ultrafine, pe care cercetătorii au reuşit să le toarcă. Fibrele sunt la suprafaţă netede şi au o strălucire asemănătoare cu mătasea. Au însă o calitate deosebită: izolează la fel de bine ca lâna merinos.

Ideea de a produce materiale textile plecând de la gelatină nu este nouă, ea apărând acum peste 100 de ani, arată Şcoala politehnică federală din Zurich. Însă după al Doilea Război Mondial au fost preferate fibrele artificiale pe bază de petrol, care nu sunt biodegradabile şi nu provin din surse regenerabile.

Gelatina are la bază colagen, principala componentă a pielii, a oaselor şi a tendoanelor. În deşeurile din abatoare există o mare cantitate. Cercetătorul Philipp Stoessel a descoperit că gelatina formează o masă când este amestecată cu un solvent, ceea ce permite tragerea ei în fire fără dificultate. El a dezvoltat apoi o metodă, în colaborare cu un laborator din Saint-Gall, având ca rezultat fire fine cu diametrul de numai 25 de micrometri. (Prin comparaţie, un fir de păr uman este de două ori mai gros.)

Principalul dezavantaj al gelatinei este că se dizolvă în contact cu apa. Cercetătorul elveţian a trebuit prin urmare să amelioreze etanşeitatea firelor, aplicându-le mai multe tratamente.

Procedeul este prezentat de Philipp Stoessel şi profesorul Wendelin Stark în revista de specialitate Biomacromolecules, cei doi depunând un brevet acum doi ani. Rămâne să găsească un partener industrial şi fonduri pentru a putea începe producţia de masă.

Sursă: Agerpres