Home » D:News » Americanii au transformat dioxidul de carbon din aer într-un material extrem de folosit

Americanii au transformat dioxidul de carbon din aer într-un material extrem de folosit

Publicat: 25.08.2015
Americanii au transformat dioxidul de carbon din aer într-un material extrem de folosit
O echipă de cercetători de la o universitate din SUA a descoperit o modalitate de a folosi dioxidul de carbon (CO2) din aer şi a-l transforma în nanofibre de carbon, material foarte util pentru diferite segmente din industrie, relatează BBC în ediţia online.

Sistemul folosit de oamenii de ştiinţă este bazat pe utilizarea energiei solare şi rulează doar cu câţiva volţi de electricitate printr-o cuva plină cu sare fierbinte topită, dioxidul de carbon fiind absorbit şi nanofibrele adunându-se treptat la unul dintre electrozi.

În prezent, acest sistem produce 10 g de nanofibre de carbon într-o oră, potrivit demonstraţiei realizate de echipa de cercetători, scrie bbc.com.

Echipa de cercetători admite că această descoperire ar putea avea impact asupra emisiilor de dioxid de carbon, însă ideea nu este împărtăşită de alţi oameni de ştiinţă. Metoda, însă, ar putea oferi o modalitate mai ieftină de a produce nanofibre de carbon decât metodele folosite acum.

„Până în prezent, nanofibrele de carbon au fost prea scumpe pentru a fi folosite pentru multe industrii”, a declarat profesorul Stuart Licht de Universitatea George Washington.

Nanofibrele de carbon sunt deja folosite în aplicaţii tehnologice de ultimă generaţie, cum ar fi componentele electronice şi bateriile. Dacă s-ar reduce costurile de producţie acestea ar putea fi folosite, de exemplu, pentru producerea anumitor componente din industria aeronautică şi din cea auto.

Profesorul Stuart Licht este încrezător că proiectul său poate avea succes, menţionând că aceasta ar putea fi o cale rezonabilă de reducere a nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.

Procesul a fost „promiţător şi foarte interesant însă a fost realizat în laborator”, a declarat dr. Katy Armstrong, inginer chimist la Universitatea din Sheffield, adăugând că în cazul în care s-ar încerca realizarea acestui proces la o scară mai mare ar putea apărea probleme.

„Pentru că sistemul realizat de oamenii de ştiinţă captează dioxidul de carbon din aer, acesta va trebui proiectat în aşa fel încât să lucreze cu volume mari de gaz pentru a colecta cantitatea necesară de carbon, ceea ce ar putea creşte costurile de procesare la scară extinsă”, a declarat Katy Armstrong pentru BBC.

Dr. Paul Fennell, inginer chimist şi cercetător la Imperial College din Londra, a lăudat reuşita echipei de cercetători condusă de profesorul Licht însă a adăugat că va fi cu adevărat surprins dacă cercetătorii vor putea valorifica o cantitate atât mare de dioxid de carbon din atmosferă pentru producerea nanofibrelor încât să aibă impact asupra schimbărilor climatice.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase