Home » D:News » Un nou test sangvin identifică cazurile de recidivă a cancerului

Un nou test sangvin identifică cazurile de recidivă a cancerului

Un nou test sangvin identifică cazurile de recidivă a cancerului
Publicat: 29.08.2015
Un nou test sangvin, creat de cercetătorii de la Institute of Cancer Research din Londra, ar putea salva numeroase vieţi omeneşti, deoarece este capabil să identifice acele cazuri medicale în care cancerele au început să crească din nou în organism, după încheierea tratamentului, potrivit bbc.com.

Savanţii britanici au descoperit, graţie acestui test sangvin, urme ale cancerului mamar în organismele pacientelor cu opt luni înainte ca medicii să observe revenirea bolii.

În acest studiu, noul test sangvin a reuşit să identifice 12 din cele 15 cazuri de recidivă a cancerului mamar în rândul pacientelor testate.

Experţii consideră însă că vor avea nevoie de o anumită perioadă de timp şi de studii suplimentare înainte ca noul test sangvin să poată fi utilizat în spitale şi clinici.

Operaţiile chirurgicale de extirpare a tumorilor reprezintă una dintre formele principale de tratament în cazul bolnavilor diagnosticaţi cu cancer.

Totuşi, orice tumoare începe cu o singură celulă canceroasă. Dacă mai multe celule din tumori s-au răspândit deja în alte părţi ale corpului sau dacă medicul chirurg nu îndepărtează întreaga tumoare, atunci cancerul poate să revină.

Un număr de 55 de paciente care erau expuse unui risc sporit de recidivă din cauza mărimii tumorilor extirpate au fost monitorizate cu atenţie în cadrul acestui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Science Translational Medicine.

Oamenii de ştiinţă au analizat ADN-ul care suferise mutaţii la nivelul tumorilor şi au continuat, apoi, să caute acele mutaţii în fluxul sangvin al pacientelor.

Un număr de 15 paciente au suferit recidive ale cancerului, iar noul test sangvin a identificat, în avans, 12 dintre bolnave.

Celelalte trei paciente au avut un tip de cancer care se răspândise deja la nivelul creierului, iar bariera hematoencefalică a oprit celulele canceroase să revină în fluxul sangvin.

În plus, testul sangvin a detectat ADN canceros în corpul uneia dintre paciente care nu a suferit însă o recidivă în perioada de monitorizare.

Niciuna dintre pacientele din acest studiu nu a fost anunţată de medici în legătură cu faptul că fragmente celulare canceroase au fost detectate din nou în organismele lor, deoarece o astfel de decizie ar fi fost lipsită de etică şi s-ar fi bazat pe un protocol medical deocamdată neaprobat.

Cu toate acestea, detectarea timpurie a cancerului va conduce la începerea mai devreme a tratamentelor, inclusiv a chimioterapiei, care vor îmbunătăţi astfel considerabil şansele de supravieţuire.

Analizele de sânge sunt relativ ieftine. Însă analizarea ADN-ului din tumori în vederea depistării unor mutaţii reprezintă o procedură medicală ce este încă destul de scumpă.

Totuşi, tarifele încep să scadă şi în domeniul medicinei anticancer, care a evoluat de la proceduri de tratare a tumorilor din orice părţi ale corpului în care acestea sunt descoperite la administrarea de medicamente care ţintesc mutaţii specifice de la nivelul tumorilor.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase