Home » D:News » După 5 ani de paralizie, un bărbat merge din nou folosind puterea propriei minţi – VIDEO

După 5 ani de paralizie, un bărbat merge din nou folosind puterea propriei minţi – VIDEO

Publicat: 25.09.2015
Un bărbat rămas paralizat în urma unui accident grav la coloana vertebrală a fost reabilitat şi a reuşit să meargă din nou, conform unui studiu publicat în “Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation”.

Bărbatul a reuşit să meargă, după o perioadă de 5 ani în care a fost paralizat, folosind puterea propriei minţi. Studiile preliminare au demonstrat că este posibilă folosirea controlului direct asupra creierul pentru a face o persoană să meargă din nou.

Bărbatul, pe nume Adam Fritz, în vârstă de 28 de ani, a parcurs o distanţă de 3,66 m cu ajutorul unui sistem bazat pe electroencefalogramă. Acest sistem preia semnale de la creier şi le trimite către electrozii situaţi în jurul genunchilor lui Adam, făcându-i pe aceştia să răspundă stimulilor de mişcare.

Este pentru prima dată când o persoană cu paralizie a ambelor picioare (paraplegie), cauzată de o vătămare a coloanei vertebrale, este capabilă să meargă fără a fi necesară folosirea unor roboţi controlaţi manual, cum s-a întâmplat în cazurile dinainte.

“Chiar şi după ani de paralizie, creierul încă poate genera stimuli puternici care pot fi folosiţi pentru a face posibil mersul. Am demonstrat că se poate recrea mersul controlat, intuitiv, chiar şi după vătămarea coloanei vertebrale. Acest sistem noninvaziv este o metodă promiţătoare şi prezintă o dezvoltare a sistemului actual, care foloseşte realitatea virtuală sau un exoschelet robotic”, susţine dr. An Do de la Universitatea din California, Irvine, USA, unul dintre cercetătorii care au condus studiul.

Adam Fritz // Sursa foto: Universitatea California-Irvine

Pentru a reactiva abilitatea creierul de a trimite stimuli pentru mers, a fost necesar un antrenament psihic. Participantul a fost antrenat să controleze un avatar, într-o realitate virtuală, stând jos si purtând o cască EEG care să-i citească impulsurile venite de la creier. De asemenea, a fost nevoie şi de antrenament fizic pentru a-şi recondiţiona si întări muşchii.

Mai târziu, participantul a practicat mersul, fiind suspendat la 5 cm deasupra solului, pentru a se putea mişca liber, fără a fi nevoit să-şi susţină propria greutate corporală. La cea de-a 20-a vizită la doctor, participantul a transpus ceea ce invăţase până atunci în mersul pe pămînt. În tot acest timp, el a purtat un sistem de susţinere, pentru a fi prevenite posibilele căzături. De-a lungul celorlalte 19 vizite, el a dobândit mai mult control asupra mişcărilor sale şi a fost supus mai multor teste per vizită.

Acest studiu a fost o demonstraţie de concept, însă a implicat un singur participant. Următoarele studii vor trebui să demonstreze dacă aceste rezultate se aplică tuturor pacienţilor care suferă de paraplegie.

“Odată ce am confirmat capacităţile acestui sistem noninvaziv, putem cerceta şi variantele invazive, cum ar fi implanturile pe creier. Sperăm că un implant ar putea avea un control mult mai mare, deoarece undele transmise de creier ar putea fi înregistrate mai bine. Mai mult de atât, un astfel de implant ar putea trimite senzaţii înapoi către creier, oferind celui ce le foloseşte posibilitatea de a-şi simţi picioarele din nou”, conchide dr. Zoran Nenadic de la Universitatea din California, Irvine, USA, conducătorul principal al studiului.

Sursa: Science Daily

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase