Home » D:News » Ce vin ar alege să bea ca un ultim pahar unul dintre cei mai reputaţi somelieri

Ce vin ar alege să bea ca un ultim pahar unul dintre cei mai reputaţi somelieri

Ce vin ar alege să bea ca un ultim pahar unul dintre cei mai reputaţi somelieri
Publicat: 04.10.2015
John Euvrard, unul dintre cei mai reputaţi somelieri din Franţa, prezent la Sărbătoarea Gastronomiei de la Bucureşti, a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru a fi un bun degustător, trebuie să-ţi creezi o bibliotecă mentală, iar un ultim pahar de vin pentru el ar fi un Bourgogne.

„În degustare, cred că e dificil să te documentezi. Sigur, există foarte multe cărţi despre acest domeniu, dar este diferit de la un degustător la altul şi contează foarte mult opinia personală”, a declarat John Euvrard pentru MEDIAFAX.

„Pentru a fi un bun degustător, totul trebuie făcut prin repetiţie, prin comparaţie. Trebuie să fie degustate multe vinuri şi, astfel, se realizează un fel de bibliotecă mentală. În acelaşi timp, trebuie menţinută o relaţie apropiată cu viticultorii, trebuie discutat mult cu ei pentru a cunoaşte un vin”, a adăugat acesta.

Referitor la descrierea unui vin bun, John Euvrard spune că, în primul rând, solul şi viticultorul trebuie să fie de cea mai bună calitate. Apoi, pentru cel care a fost timp de 15 ani principalul somelier al maestrului bucătar Paul Bocuse, „vinul bun este un vin roşu din Burgundia, la care găsesc ceea ce caut – fineţe, eleganţă, prospeţime”.

„Nu-mi plac vinurile în care se simte foarte mult alcoolul sau gustul de baric (‘barrique’, butoi mic, în care se păstrează vinul, n.r.). Dacă ar trebui să beau un ultim pahar de vin, aş alege un Bourgogne”, a mai declarat somelierul.

De cealaltă parte, despre vinurile româneşti, pe care le-a putut degusta în zilele petrecute la Bucureşti, Euvrard afirmă că sunt de calitate şi, comparându-le cu cele franţuzeşti, le cataloghează ca fiind „mai tari”.

John Euvrard a pus bazele în Franţa a două societăţii de consiliere în domeniul someleriei, organizând evenimente care pun în valoare vinurile, pregătirea şi consilierea în domeniu. Vorbind despre influenţa unui profesionist ca Paul Bocuse, având în vedere colaborarea îndelungată cu acesta, cel mai important lucru pe care John Euvrard l-a învăţat a fost „să fac clientul fericit”.

„Clientul este centrul. În jurul lui se învârte totul. În plus, este important să fim noi înşine, să avem o atitudine simplă”, a concluzionat acesta.

Ultima manifestare din cadrul Sărbătorii Gastronomiei, care s-a desfăşurat în perioada 24 – 28 septembrie în mai multe localuri şi magazine din Capitală, a fost o degustare comparativă România – Franţa, coordonată de John Euvrard, în prezenţa mai multor amatori şi profesionişti în domeniu.

John Euvrard a fost timp de 15 ani prim somelier al lui Paul Bocuse, cu care a început colaborarea în 1993, iar în 2007 a primit titlul de cel mai bun somelier din Franţa, din partea peşedintelui statului, şi a fost desemnat de revista Le Chef somelierul anului.

Iniţiată în Franţa, în 2011, pentru a sărbători intrarea în patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, Fête de la Gastronomie/ Sărbătoarea Gastronomiei doreşte să valorizeze produsele specifice – de la materie primă la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum şi toate serviciile care s-au dezvoltat în jurul acestei arte.

Evenimentele au fost organizate de Ambasada Franţei în România, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, Institutul Francez din România şi Business France, alături de partenerii lor.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Marie Curie la 158 de ani: 15 realizări care au schimbat lumea. Femeia care a descoperit radioactivitatea și a revoluționat știința, salvând milioane de vieți
Marie Curie la 158 de ani: 15 realizări care au schimbat lumea. Femeia care a descoperit radioactivitatea și a revoluționat ...
Vineri 13: de ce ne sperie atât de mult data care bântuie calendarul?
Vineri 13: de ce ne sperie atât de mult data care bântuie calendarul?
Henry Miller și „Tropicul Cancerului”: povestea unui roman care a șocat lumea
Henry Miller și „Tropicul Cancerului”: povestea unui roman care a șocat lumea
Un robot umanoid prezentat în China pare atât de uman încât a trebuit să demonstreze că este o mașinărie
Un robot umanoid prezentat în China pare atât de uman încât a trebuit să demonstreze că este o mașinărie
Doi oameni de știință din Irlanda au reușit imposibilul
Doi oameni de știință din Irlanda au reușit imposibilul
Test de cultură generală. Ce litere combinate reprezintă semnul „&”?
Test de cultură generală. Ce litere combinate reprezintă semnul „&”?
O gaură neagră supermasivă a dat fiori astronomilor cu o erupție fără precedent
O gaură neagră supermasivă a dat fiori astronomilor cu o erupție fără precedent
Tot mai mulți americani își șterg sau acoperă tatuajele cu simboluri neonaziste
Tot mai mulți americani își șterg sau acoperă tatuajele cu simboluri neonaziste
De ce femeile folosesc semnul exclamării mai mult decât bărbații?
De ce femeile folosesc semnul exclamării mai mult decât bărbații?
De ce femeile încă plătesc prețul pentru „a le avea pe toate”
De ce femeile încă plătesc prețul pentru „a le avea pe toate”
Tanchistul-poet, copil de ţăran, care a schimbat istoria cu armele sale
Tanchistul-poet, copil de ţăran, care a schimbat istoria cu armele sale
Companiile din întreaga lume se pregătesc pentru o nouă rundă de tarife impuse de Donald Trump
Companiile din întreaga lume se pregătesc pentru o nouă rundă de tarife impuse de Donald Trump
Angelina Jolie a povestit ce a simțit atunci când o dronă a trecut deasupra ei în Ucraina
Angelina Jolie a povestit ce a simțit atunci când o dronă a trecut deasupra ei în Ucraina
China a suspendat interdicția privind exporturile de galiu, germaniu și antimoniu către SUA
China a suspendat interdicția privind exporturile de galiu, germaniu și antimoniu către SUA
O broșă a lui Napoleon Bonaparte și bijuterii de zeci de milioane de euro, scoase la licitație
O broșă a lui Napoleon Bonaparte și bijuterii de zeci de milioane de euro, scoase la licitație
Ce înseamnă cu adevărat o boală mintală?
Ce înseamnă cu adevărat o boală mintală?
Oamenii de știință au rezolvat misterul vechi de 70 de ani al „căldurii imposibile” a Soarelui
Oamenii de știință au rezolvat misterul vechi de 70 de ani al „căldurii imposibile” a Soarelui
Cum să te eliberezi de nevoia de a fi validat de oricine
Cum să te eliberezi de nevoia de a fi validat de oricine