Home » D:News » Ce vin ar alege să bea ca un ultim pahar unul dintre cei mai reputaţi somelieri

Ce vin ar alege să bea ca un ultim pahar unul dintre cei mai reputaţi somelieri

Ce vin ar alege să bea ca un ultim pahar unul dintre cei mai reputaţi somelieri
Publicat: 04.10.2015
John Euvrard, unul dintre cei mai reputaţi somelieri din Franţa, prezent la Sărbătoarea Gastronomiei de la Bucureşti, a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru a fi un bun degustător, trebuie să-ţi creezi o bibliotecă mentală, iar un ultim pahar de vin pentru el ar fi un Bourgogne.

„În degustare, cred că e dificil să te documentezi. Sigur, există foarte multe cărţi despre acest domeniu, dar este diferit de la un degustător la altul şi contează foarte mult opinia personală”, a declarat John Euvrard pentru MEDIAFAX.

„Pentru a fi un bun degustător, totul trebuie făcut prin repetiţie, prin comparaţie. Trebuie să fie degustate multe vinuri şi, astfel, se realizează un fel de bibliotecă mentală. În acelaşi timp, trebuie menţinută o relaţie apropiată cu viticultorii, trebuie discutat mult cu ei pentru a cunoaşte un vin”, a adăugat acesta.

Referitor la descrierea unui vin bun, John Euvrard spune că, în primul rând, solul şi viticultorul trebuie să fie de cea mai bună calitate. Apoi, pentru cel care a fost timp de 15 ani principalul somelier al maestrului bucătar Paul Bocuse, „vinul bun este un vin roşu din Burgundia, la care găsesc ceea ce caut – fineţe, eleganţă, prospeţime”.

„Nu-mi plac vinurile în care se simte foarte mult alcoolul sau gustul de baric (‘barrique’, butoi mic, în care se păstrează vinul, n.r.). Dacă ar trebui să beau un ultim pahar de vin, aş alege un Bourgogne”, a mai declarat somelierul.

De cealaltă parte, despre vinurile româneşti, pe care le-a putut degusta în zilele petrecute la Bucureşti, Euvrard afirmă că sunt de calitate şi, comparându-le cu cele franţuzeşti, le cataloghează ca fiind „mai tari”.

John Euvrard a pus bazele în Franţa a două societăţii de consiliere în domeniul someleriei, organizând evenimente care pun în valoare vinurile, pregătirea şi consilierea în domeniu. Vorbind despre influenţa unui profesionist ca Paul Bocuse, având în vedere colaborarea îndelungată cu acesta, cel mai important lucru pe care John Euvrard l-a învăţat a fost „să fac clientul fericit”.

„Clientul este centrul. În jurul lui se învârte totul. În plus, este important să fim noi înşine, să avem o atitudine simplă”, a concluzionat acesta.

Ultima manifestare din cadrul Sărbătorii Gastronomiei, care s-a desfăşurat în perioada 24 – 28 septembrie în mai multe localuri şi magazine din Capitală, a fost o degustare comparativă România – Franţa, coordonată de John Euvrard, în prezenţa mai multor amatori şi profesionişti în domeniu.

John Euvrard a fost timp de 15 ani prim somelier al lui Paul Bocuse, cu care a început colaborarea în 1993, iar în 2007 a primit titlul de cel mai bun somelier din Franţa, din partea peşedintelui statului, şi a fost desemnat de revista Le Chef somelierul anului.

Iniţiată în Franţa, în 2011, pentru a sărbători intrarea în patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, Fête de la Gastronomie/ Sărbătoarea Gastronomiei doreşte să valorizeze produsele specifice – de la materie primă la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum şi toate serviciile care s-au dezvoltat în jurul acestei arte.

Evenimentele au fost organizate de Ambasada Franţei în România, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, Institutul Francez din România şi Business France, alături de partenerii lor.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Alergatul ne afectează sau nu genunchii?
Alergatul ne afectează sau nu genunchii?
Test de cultură generală. De ce împodobim bradul de Crăciun?
Test de cultură generală. De ce împodobim bradul de Crăciun?
Un profesor de astronomie spune că Telescopul Spațial James Webb va confirma viața extraterestră în 2025
Un profesor de astronomie spune că Telescopul Spațial James Webb va confirma viața extraterestră în 2025
Metale rare în valoare de peste 8 miliarde de dolari, găsite în deșeurile de cărbune
Metale rare în valoare de peste 8 miliarde de dolari, găsite în deșeurile de cărbune
Hotelurile din România plătesc printre cele mai mici TVA din Europa
Hotelurile din România plătesc printre cele mai mici TVA din Europa
Panica creată de introducerea primului tramvai electric în Bucureşti. Avea culoarea verde. Circulă şi astăzi tot pe acelaşi traseu
Panica creată de introducerea primului tramvai electric în Bucureşti. Avea culoarea verde. Circulă şi astăzi tot pe ...
„Păpușa”, o columbiană în vârstă de 23 de ani, arestată pentru mai multe crime
„Păpușa”, o columbiană în vârstă de 23 de ani, arestată pentru mai multe crime
Indiana Jones revine în 3D într-un joc video de aventură
Indiana Jones revine în 3D într-un joc video de aventură
Câți bani a strâns până acum xAI, compania de Inteligență Artificială a lui Elon Musk
Câți bani a strâns până acum xAI, compania de Inteligență Artificială a lui Elon Musk
Un cartier de lux a crescut cu 3% suprafața Principatului Monaco
Un cartier de lux a crescut cu 3% suprafața Principatului Monaco
Dispozitivele ar putea citi emoțiile umane fără o cameră foto
Dispozitivele ar putea citi emoțiile umane fără o cameră foto
Bogății vechi de 1.500 de ani și peste 100 de arme din Epoca Fierului, scoase la lumină în Danemarca
Bogății vechi de 1.500 de ani și peste 100 de arme din Epoca Fierului, scoase la lumină în Danemarca
Studiu: PFAS și microplasticele devin mai toxice atunci când „își unesc forțele”
Studiu: PFAS și microplasticele devin mai toxice atunci când „își unesc forțele”
Microbiomul creierului ar putea ajuta la prevenirea demenței?
Microbiomul creierului ar putea ajuta la prevenirea demenței?
Un studiu pe anemonele de mare a dezvăluit cum supraviețuiesc animalele
Un studiu pe anemonele de mare a dezvăluit cum supraviețuiesc animalele
Un hominid dispărut acum 200.000 de ani în China este probabil o specie nouă de om
Un hominid dispărut acum 200.000 de ani în China este probabil o specie nouă de om
Florin Enache și Andrei Cornea, premiul pentru Excelență în Sport la Gala Mari Sportivi ProSport 2024! Mesaj emoționant al celor doi campioni olimpici: „Dacă vom face asta, anul viitor vom fi mult mai mulți!”
Florin Enache și Andrei Cornea, premiul pentru Excelență în Sport la Gala Mari Sportivi ProSport 2024! Mesaj emoționant ...
Bob Fosse, singurul regizor care a câștigat un Oscar, un Tony și un premiu Emmy. Mentorul actriței Melanie Griffith
Bob Fosse, singurul regizor care a câștigat un Oscar, un Tony și un premiu Emmy. Mentorul actriței Melanie Griffith