Prima pastilă anticoncepţională masculină: ”Le poate oferi bărbaţilor controlul asupra viitorului lor reproductiv”

05 10. 2015, 09:00

Proteina numită calcineurină, joacă un rol important în fertilitatea masculină, dar până acum nu a fost identificată concret care din formele ei diferite este cea care o afectează în mai mare măsură.

„Descoperirile acestui studiu pot reprezenta un pas cheie pentru a oferi bărbaţilor controlul asupra viitorului lor reproductiv”, a declarat Masahito Ikawa, profesor la Institutul de Cercetare a Bolilor Microbiene la Universitatea Osaka din Japonia şi principalul autor al studiului.

Echipa a analizat pe şoareci izoforme de calcineurină exprimate în genele PPP3CC şi PPP3R2, aflate doar în celulele de formare a lichidului seminal. Cercetătorii au blocat gena PPP3CC la şoarecii masculi prin două substanţe inhibitoare şi au creat o mutaţie a proteinei care a făcut ca masculii să devină temporar sterili şi ca sperma lor să fie incapabilă să fertilizeze ovulele.

Fertilitatea a revenit la o săptămână după ce şoarecilor nu le-au mai fost administraţi respectivii inhibitori. Potrivit lui Ikawa, această evoluţie specifică a calcineurinei se află şi la oameni, astfel încât ar putea fi utilizată aceeaşi strategie pentru a dezvolta anticoncepţionale destinate bărbaţilor.

Sursa: Agerpres