Prima pagină D:News

După ce primii doi pacienţi au murit, al treilea care a primit o inimă artificială se simte bine. ''Locuieşte singur''

Florin Badescu 10.15.2015 | ● Vizualizări: 2638
Inima artificială Camat     + zoom
Galerie foto (1)

Al treilea pacient care a beneficiat de un transplant de inimă artificială, realizată de firma franceză Carmat, se simte bine la şase luni după acea intervenţie chirurgicală, a anunţat, miercuri, CEO-ul acestei companii, citat de Reuters.

Al treilea pacient care a beneficiat de un transplant de inimă artificială, realizată de firma franceză Carmat, se simte bine la şase luni după acea intervenţie chirurgicală, a anunţat, miercuri, CEO-ul acestei companii, citat de Reuters.

Pacientul, în vârstă de 73 de ani, a fost operat pe 8 aprilie şi a fost externat în luna august. Primii doi pacienţi care au primit inimi artificiale Carmat au murit - primul, la 74 de zile după operaţie, iar al doilea, după 9 luni de la intervenţia chirurgicală.

"Al treilea pacient se simte bine. Locuieşte singur, lângă Strasbourg şi merge la spital o dată pe săptămână, pentru analize şi controale medicale. Calitatea vieţii sale este bună", a declarat Marcello Conviti, chief executive officer (CEO) al companiei Carmat.

El a refuzat totuşi să comenteze declaraţiile făcute în luna iunie de profesorul care a inventat inima artificială Carmat, potrivit căruia un al patrulea pacient va beneficia de un astfel de transplant în lunile următoare.

Firma Carmat realizează în această perioadă teste clinice cu dispozitivul său cardiac, ce a fost creat sub forma unui implant permanent, conceput pentru a prelungi vieţile pacienţilor, care nu mai trebuie să aştepte să primească inima unui donator uman.

După ce patru pacienţi vor fi primit o inimă Carmat şi vor fi supravieţuit cel puţin 30 de zile după operaţie, testele clinice oficiale vor fi extinse la aproximativ 20 de pacienţi, pe plan european.

"În prezent, pacienţii noştri au trăit conectaţi la această maşină pentru o perioadă totală de 18 luni. Pentru moment, totul funcţionează bine", a spus Marcello Conviti.

Primul beneficiar al unui transplat cu o inimă Carman, un bărbat în vârstă de 76 de ani, a murit în martie 2014, la două luni şi jumătate după operaţie.

Al doilea pacient a murit în mai 2015, după ce inima lui a suferit o eroare de funcţionare, cauzată de unul dintre senzorii de pe monitorul de verificare, însă specialiştii care au investigat cazul nu au descoperit probleme fundamentale la nivelul dispozitivului Carmat.

Sursa: Mediafax