Home » D:News » Joburile stresante cresc riscul de accident vascular

Joburile stresante cresc riscul de accident vascular

Joburile stresante cresc riscul de accident vascular
Publicat: 26.10.2015
Un nou studiu, publicat în revista Neurology, atestă faptul că persoanele care au parte de joburi stresante sunt expuse unui risc crescut de accident vascular cerebral.
În analiza lor, cercetatorii au realizat nu mai puţin de şase studii-etape care au implicat un total de aproximativ 140.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani. De-a lungul amplului studiu s-a examinat relaţia dintre stresul de la locul de muncă şi a riscului de accident vascular cerebral al oamenilor. Fiecare dintre cele şase etape a durat între trei şi 17 ani.
 
În urma studiului cercetătorii au ajuns la concluzia că „persoanele care au avut locuri de muncă care implică destul de mult stres au avut cu 22% mai multe şanse de a avea un accident vascular cerebral decât cei care au avut de locuri de muncă cu un mediu relaxant”.
 
Mai mult decât atât, cei cu locuri de muncă stresante au avut cu 58% mai multe şanse de a avea un accident vascular cerebral ischemic, care este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, cauzat de un blocaj al fluxului de sânge în creier.
 
Autorul studiului, doctorul Yuli Huang, de la Universitatea Medicală Guangzhou, din China a declarat: „Atunci când ne raportam la sexe, se pare că femeile sunt cu 33% mai expuse unui astfel de atac cerebral, dar asta doar în cazul în care au un job stresant”. 
 
Oamenii tind să experimenteze niveluri ridicate de stres la locul de muncă, atunci când aceştia au un control redus asupra a ceea ce au de făcut, sunt tot timpul sub presiunea unui termen limită şi trebuie să coordoneze o multitudine de sarcini, au spus cercetătorii. Exemple de astfel de locuri de muncă includ joburile de chelneri şi asistenţă medicală, in timp ce exemple de locuri de muncă cu factor de stres scăzut sunt cele din domeniul ştiinţelor naturale şi arhitecturii.
 
Sursa: Livescience

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase