Descoperirea unor fosile umane vechi de 11.500 de ani rescrie istoria continentului nord-american

28 10. 2015, 09:00

Rămăşiţele aparţin unor copii înrudiţi, având, însă, mame diferite. Premiera ştiinţifică constă în locaţia unde aceste schelete au fost descoperite, Upward Sun River – cel mai nordic punct în care s-au descoperit legături de rudenie între primii oameni ce au populat Americile.

Vechimea scheletelor – aproximativ 11.500 de ani – este extrem de importantă, deoarece atestă legătura de rudenie dintre nativii americani şi primii oameni care au ajuns în Alaska, după ce au părăsit Asia, prin strâmtoarea Bering. În acel moment, continentul american era legat de cel asiatic printr-o fâşie de uscat, denumită ulterior „Beringia”. Mai mult decât atât, se pare că rămăşiţele umane descoperite sunt cele mai vechi de pe teritoriul de nord al Americilor.

Prin intermediul acestor cercetări s-a demonstrat una dintre teoriile formulate în trecut de către cercetători şi anume că populaţiile venite din Asia erau compuse atât din indivizi similari nativilor americani de astăzi, cât şi din indivizi ce au populat teritoriul Beringiei. Acestea au convienţuit pentru o perioadă pe fâşia de uscat ce a despărţit în trecut teritoriul american de cel asiatic.

Descoperirea făcută în situl Upward Sun River este una foarte rar întâlnită, îndeosebi pentru faptul că scheletele respective au aparţinut unor copii. Unul dintre aceştia avea o vârstă cuprinsă între 6 şi 12 săptămâni, iar celălalt era nou-născut. Rămăşiţele sunt cu atât mai de valoroase cu cât în nordul Americilor au fost descoperite, până în acest moment, doar 8 situri cu fosile mai vechi de 8.000 de ani, de la care cercetătorii au putut preleva mostre de ADN mitocondrial (informaţii genetice moştenite, în mod exclusiv, de la mamă). Mostrele au fost prelevate de la nivelul oaselor craniului, cercetătorii obţinând aproximativ 58,7 milioane de secvenţe ADN.

Sursa: Mail Online