Povestea impresionantă a lui Kim Phuc, simbolul viu al Războiului din Vietnam: Fetiţa arsă cu napalm îşi vindecă cicatricile după 40 de ani – FOTO, VIDEO

01 11. 2015, 09:05

Kim Phuc a suferit arsuri grave pe când avea 9 ani, în urma unui atac cu napalm lansat accidental asupra civililor din Trang Bang, localitate situată în apropiere de Saigon, în iunie 1972. Huynh Cong Ut, jurnalist vietnamez angajat de Associated Press, a realizat fotografia care avea să devină unul din simbolurile tragediei pe care le provoacă războiul.

Imaginea copiilor care fug pe stradă strigând îngroziţi, iar printre ei o fetiţă complet dezbrăcată care plânge, i-a adus fotografului Premiul Pulitzer.

Kim Phuc trăieşte, din 1990, în Canada, iar acum, la 52 de ani, va fi supusă unui tratament cu laser pentru a-şi trata arsurile din timpul războiului, relatează The Independent.

Medicul Jill Waibel, de la  Miami Dermatology and Laser Institute, speră că tratamentul o va ajuta să scape de durerile pe care le resimte şi va ameliora arsurile care i se întind pe întreg braţul stâng, pe gât şi pe aproape tot spatele.

„Ani la rând m-am gândit că voi scăpa de cicatrici şi de durere doar când voi ajunge în ceruri”, a spus femeia. „Acum e raiul pe pământ pentru mine”, a adăugat ea. 
 
 
La clinica din Statele Unite, Kim Phuc a fost însoţită de soţul său, dar şi de Huynh Cong Ut, fotoreporterul Associated Press. Este omul care i-a salvat şi i-a schimbat viaţa.

În 8 iunie 1972, la scurt timp după ce a fost făcută fotografia, fetiţa de 9 ani care fugea să se salveze cu fraţii şi surorile sale, şi-a pierdut cunoştinţă din cauza durerilor cumplite. Avea arsuri pe trei sferturi din trup. 

 
Cel care a dus-o la spital a fost chiar fotograful şi tot el a insistat că ea să primească îngrijiri, atunci când medicii i-au explicat că rănile sunt prea grave şi aceasta nu va putea să supravieţuiască.
 
Citeşte aici continuarea!