Home » D:News » Pericolul URIAŞ din spatele fripturii gătite pe grătar

Pericolul URIAŞ din spatele fripturii gătite pe grătar

Publicat: 11.11.2015
Frigerea cărnii pe grătar sau într-o tigaie poate fi una dintre metodele în care compuşii cancerigeni se pot dezvolta mai uşor.
Cercetatorii de la Universitatea din Texas au făcut legătura între consumul de carne gătită la temperaturi ridicate şi riscul sporit al carcinomului renal sau cu riscul unui cancer renal.
 
Studiul vine după raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, conform căruia carnea procesată, precum şunca şi cârnaţii, cauzează cancer, şi că toată carnea rosie „probabil” cauzează cancer.
 
Carnea gătită la temperaturi ridicate sau la o flacără deschisă poate duce la formarea de substanţe cancerigene, cum ar fi 2-amino-1-metil-6-fenil-imidazo (4,5-b) piridină – PhIP – şi amino-3,8 -dimethylimidazo (4,5-f) chinoxalină – MeIQx. Aceşti compuşi cancerigeni se regăsesc atât în carnea roşie cât şi în cea alba, dacă cele două sunt gătite în condiţiile amintite mai sus.
 
Potrivit Institutului Naţional al Cancerului din SUA, aceste substanţe pot determina modificări ale ADN-ului, care pot duce la formarea Carcinomului reno-celular (RCC) sau a altor tipuri de cancer.
 
Cercetatorii de la Universitatea din Texas, în parteneriat cu cei de la Centrul de Cancer Anderson, au făcut legături între pacienţii cu cancer renal, recent diagnosticaţi, şi persoanele cu variaţii genetice specifice care pot fi expuse unui risc sporit de RCC mai mult decât alţii.
 
“Am depistat riscul sporit de RCC asociat cu mutagenii din carnea preparată la temperaturi înalte. Descoperirile noastre susţin consumul redus de carne, în special de carne gătită la temperaturi ridicate sau la flacără deschisă. Aceste recomandări au scopul de a se reduce riscul de cancer RCC”, afirmă Xifeng Wu, profesor de epidemiologie de la Universitatea din Texas.
 
Cercetătorii au realizat studiul în baza modelelor de alimentaţie şi a informaţiei genetice colectate de la 659 de persoane cu carcinom renal şi de la 699 de persoane sănătoase. Scopul studiului a fost de a estima consumul  şi expunerea acestora la riscul cauzat de mutagenii din carnea gătită. 
 
Rezultatele studiului au arătat că pacienţii cu RCC au consumat carne roşie şi albă mai multă decât persoanele sănătoase. Consumul de PhIP creşte riscul de cancer renal cu 54%, iar MelQx aproape că dublează riscul. În plus, persoanele cu variaţii ale genei ITPR2 (care se consideră o genă asociată cu riscul de cancer şi obezitate) sunt mai vulnerabile la efectele PhIP.
 
 
Cercetătorii nu recomandă să gătim carnea prea mult, ei mai recomandă să consumăm cât mai moderat carnea gătită la flacără deschisă sau să o excludem în totalitate.
 
Sursa: UPI
Cele mai noi articole
Ce diferențe pot apărea în cazul gemenilor separați? Un caz i-a uimit pe cercetători
Ce diferențe pot apărea în cazul gemenilor separați? Un caz i-a uimit pe cercetători
Oamenii de știință au modificat genetic hamsterii pentru a-i transforma în „monștri agresivi“
Oamenii de știință au modificat genetic hamsterii pentru a-i transforma în „monștri agresivi“
Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?
Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?
Galaxia, transformată în „telescop cosmic” pentru a studia inima Universului tânăr
Galaxia, transformată în „telescop cosmic” pentru a studia inima Universului tânăr
Elon Musk, surprins în timp ce folosea scutul termic de la Starship drept farfurie pentru gustări
Elon Musk, surprins în timp ce folosea scutul termic de la Starship drept farfurie pentru gustări
Se împlinesc 65 de ani de la moartea celui mai important poet simbolist român
Se împlinesc 65 de ani de la moartea celui mai important poet simbolist român
De ce depinde fericirea românilor? Împlinirea profesională, pe primul loc
De ce depinde fericirea românilor? Împlinirea profesională, pe primul loc
Povestea președintelui Volodimir Zelenski, spusă prin benzi desenate
Povestea președintelui Volodimir Zelenski, spusă prin benzi desenate
Vara care urmează va rivaliza cu recordurile de căldură înregistrate în 2021
Vara care urmează va rivaliza cu recordurile de căldură înregistrate în 2021
Oceanele lumii au atins cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani, avertizează un raport climatic
Oceanele lumii au atins cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani, avertizează un raport climatic
Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Cum ne afectează?
Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Cum ne afectează?
Cultivarea orezului, înregistrată într-un sit neolitic vechi de 8.000 de ani. Ce au dezvăluit boabele carbonizate?
Cultivarea orezului, înregistrată într-un sit neolitic vechi de 8.000 de ani. Ce au dezvăluit boabele carbonizate?
Mister rezolvat. Oamenii de știință ar fi descoperit cum s-au format galaxiile fără materie întunecată
Mister rezolvat. Oamenii de știință ar fi descoperit cum s-au format galaxiile fără materie întunecată
Riscul de cancer mamar la bărbați ar putea fi asociat cu infertilitatea
Riscul de cancer mamar la bărbați ar putea fi asociat cu infertilitatea
Aurorele boreale pot fi auzite chiar și atunci când nu sunt văzute. Cum se formează sunetele?
Aurorele boreale pot fi auzite chiar și atunci când nu sunt văzute. Cum se formează sunetele?
Primele animale au dezvoltat sisteme complexe de adaptare înainte de Explozia Cambriană
Primele animale au dezvoltat sisteme complexe de adaptare înainte de Explozia Cambriană
Cea mai rară specie de mamifer marin din lume. Ce șanse mai are de supraviețuire?
Cea mai rară specie de mamifer marin din lume. Ce șanse mai are de supraviețuire?
Un medicament pentru cataractă a arătat rezultate promițătoare în testele de laborator
Un medicament pentru cataractă a arătat rezultate promițătoare în testele de laborator