Home » D:News » NASA testeaza noul său mecanism de foraj pentru „detectarea vieţii” în deşertul Atacama

NASA testeaza noul său mecanism de foraj pentru „detectarea vieţii” în deşertul Atacama

NASA testeaza noul său mecanism de foraj pentru „detectarea vieţii” în deşertul Atacama
Publicat: 02.03.2016
Planeta Marte este un loc uscat, rece şi pustiu, dar există încă o şansă că ar putea deţine semne de viaţă sub forma unor colonii de bacterii subterane.
Cu scopul de a căuta aceşti indicatori de viaţă, NASA testează acum un nou mecanism de foraj pentru „detectarea vieţii”, care de fapt reprezintă o întreagă serie de instrumente de lucru. Acest sistem complex se testează pe planeta noastră, în Chile, în deşertul Atacama, locul de pe Pământ asemănător cu Marte.
 
Proiectul, denumit  Atacama Rover Astrobiology Drilling Studies (ARADS), are scopul de a permite cercetătorilor NASA să dezvolte un exerciţiu în care un robot va săpa în suprafaţa terestră a planetei roşii în căutarea moleculelor organice microscopice. Ideea este că, dacă există viaţă pe Marte sau a existat înainte, cel mai probabil, semnele acesteia s-au adâncit în sol când atmosfera planetei a devenit din ce în ce mai periculoasă.  
 
Pe parcursul testării burghiului pentru Marte, o echipă internaţională formată din mai mulţi 20 de cercetători lucrează în deşertul Atacama.
 
„Punerea instrumentelor de detectare a vieţii într-un mediu dificil, anlogic celui de pe Marte, ne va ajuta să descoperim cele mai bune moduri de a privi viaţa care a existat sau care există pe Marte. Având o adâncime atât de mică şi mobilitate de suprafaţă, ar trebui să crească foarte mult numărul de situri şi bioindicatori de viaţă”, a declarat reprezentantul NASA, Brian Glass, principalul investigator al proiectului. 
 
Până în prezent, echipa a testat o mulţime de tehnologii diverse care într-o zi ar putea ajunge pe Marte. Unele dintre aceste prototipuri includ un burghiu, un braţ de transfer a probelor, Detectorul semnelor de viaţă (SOLID) şi Laboratorul de Chimie Wet (CMM). Practic, toate aceste prototipuri vor lucra împreună pentru a sonda suprafaţa marţiană în căutarea vieţii microbiene.
 
Burghiul ARADS va săpa după probe de sol, iar braţul va transfera aceste probe solide spre SOLID şi WCL, pentru analize.
 
Scopul proiectului din Atacama este de a demonstra că instrumentele şi teoriile oamenilor de şiinţă sunt valabile înainte de a începe procesul costisitor de a le trimite către Marte. Dacă totul merge bine, SOLID poate fi instrumentul care permite cercetătorilor să declare că există viaţă pe Marte, o dată şi pentru totdeauna. 
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase