Home » D:News » 4 semne că o relaţie e pe cale să se destrame

4 semne că o relaţie e pe cale să se destrame

4 semne că o relaţie e pe cale să se destrame
Publicat: 10.06.2016
Viaţa unui cuplu începe frumos. În primele luni ale unei relaţii, totul pare perfect. Cu timpul, însă, acestea se destramă, nu neapărat din cauza certurilor, ci din pricina faptului că începem să ne închipuim anumite lucruri la adresa persoanei iubite, deşi acestea nu au niciun fundament real.

Psihologii susţin că certurile din cuplu apar atunci când în viaţa noastră se instalează gândurile de nesiguranţă, alături de imaginaţie şi iluzii.

Printre motivele care conduc la instalarea unei astfel de percepţii asupra vieţii de cuplu se numără, potrivit psihologului Alexandru Pleşea, lipsa de încredere în sine. Aceasta din urmă se reflectă atât în relaţiile noastre, cât şi în partener. De aici se nasc în imaginaţia noastră gândurile despre înseşat, minţit, sentimente contradictorii. 

Astfel, Alexandru Pleşea afirmă că atunci când mintea umană trăieşte în nesiguranţă, sunt generate 4 gânduri distructive, care provoacă despărţirile în cuplu. Pornind de la această idee, iată 4 sfaturi care ne pot salva relaţiile. 

1. Nu mai încerca să citeşti gândurile partenerului. Multe dintre probleme sociale sau de cuplu apar atunci când credem cu tărie că avem puterea să citim gândurile celor din jur şi astfel începem să facem presupuneri nefondate. Acesta este motivul pentru care începem să ne umplem mintea cu bănuieli şi false credinţe despre partenerul de viaţă, iar întreg procesul generează sentimente de stres şi nesiguranţă.

„Ca să putem fi fericiţi într-o relaţie, e nevoie să învăţăm că acele bănuieli nefondate pot fi spulberate foarte uşor prin comunicare. Nu, nu avem puterea de a citi ce este în mintea oamenilor, dar avem o putere şi mai mare, şi anume respectul pe care trebuie să-l avem pentru intimitatea celuilalt. Cu toţii avem dreptul la gânduri intime, pe care să le tinem doar pentru noi. Când întrebi constant „La ce te gândeşti?” sau încerci în mintea ta să construiesti scenarii posibile, îl faci pe celălalt să se retragă din relaţie pentru a avea spaţiu. De câte ori nu aţi auzit Mă sufoc în relaţia aceasta?”, explică psihologul Alexandru Pleşea.

2. Nu mai încerca să cauţi relaţia perfectă. Perfecţiunea este un concept abstract, iar lumea noastră este guvernată de legea relativului: ce este perfect pentru mine, poate fi imperfect pentru altcineva. Nevoia noastră obsesivă de a găsi persoana perfectă, care să ne ofere relaţia perfectă, va creşte din ce în ce mai mult sentimentul de nesiguranţă, deoarece fugim după o himeră, după un lume utopică.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase