Home » D:News » În Bangladesh a fost inventat sistemul de ”aer condiţionat” care nu foloseşte electricitate – VIDEO

În Bangladesh a fost inventat sistemul de ”aer condiţionat” care nu foloseşte electricitate – VIDEO

În Bangladesh a fost inventat sistemul de ”aer condiţionat” care nu foloseşte electricitate – VIDEO
Publicat: 16.06.2016
Soluţia este extrem de eficientă, atât din punct de vedere al costurilor, dar şi al faptului că este prietenoasă cu mediul înconjurător.

În Bangladesh, peste 70% din populaţie trăieşte în locuinţe provizorii, datorită ameninţărilor continue ale inundaţiilor. Cea mai mare parte a barăcilor nu sunt conectate la o reţea de electricitate, astfel că pe timpul verii, când temperaturile ating valori foarte mari, şansele de a te răcori într-o astfel de casă sunt aproape nule. 

Cu toate acestea, două companii locale au demarat proiectul ,,Eco-Cooler”, prin care încearcă să le ofere locuitorilor din Bangladesh şansa la o viaţă normală, fără a fi nevoiţi cheltuiască sume impresionante de bani. Metoda propusă de specialiştii agenţiei de publicitate Grey Dhaka şi Grameen Intel Social Business Ltd. implică folosirea unor sticle de plastic, cu ajutorul cărora nivelul de temperatură din interiorul caselor poate fi redus fără aport de electricitate. 

Sistemul este realizat prin tăierea în două bucăţi a unor sticle de plastic şi montarea acestora pe un panou. Planşa poate fi apoi montată în rama unui geam, pentru ca, atunci când bate vântul, aerul să intre cu mai mare putere în interiorul locuinţei. Inventatorii spun că, folosind Eco-Cooler, temperatura din casă poate scădea chiar şi cu 5 grade Celsius.

Sursa:youtube.com/#TalkToMe

Dispozitivul este extrem de util, nu numai prin prisma faptului că nu este alimentat cu energie electrică, ci şi pentru că oferă o alternativă pentru utilizarea sticlelor de plastic folosite. Sistemul este utilizat deja în peste 25000 de locuinţe din zonele Nilphamari, Daulatdia, Paturia, Modonhati şi Khaleya. 

,,După o serie iniţială de teste, proiectul Eco-Cooler a fost făcut disponibil pe internet, pentru ca oricine să îl poată accesa gratuit. Materiile prime sunt uşor de găsit, astfel că sistemul se dovedeşte a fi soluţie foarte bună din punct de vedere al costurilor şi al protejării mediului înconjurător”, menţionează Syed Gousul Alam Shaon, director de creaţie în cadrul Grey Dhaka, pe site-ul agenţiei de publicitate. 

Sursa: iflscience.com

Vă mai recomandăm şi: Sistemul ingenios care va ajuta la reducerea efectelor provocate de încălzirea globală – VIDEO

                                       Producătorii celui mai ”negru” material din lume demonstrează într-un videoclip o nouă proprietate a acestuia. Contrazice legile iniţiale ale fizicii – VIDEO

                                           Savanţii din Singapore au inventat un material care omoară rapid microbii şi bacteriile rezistente la antibiotice – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase