Home » D:News » De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor

De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor

Autor: Oana Bujor 07.02.2016
De ce nu este bine să foloseşti folie de aluminiu când găteşti la cuptor
În general, când gătim la cuptor utilizăm folie de aluminiu, însă ceea ce nu realizează oamenii este că mici particule de aluminiu rămân pe mâncare. Ingerate, pot cauza probleme de sănătate.

Aluminiul nu apare decât sub formă de folie (cel mai utilizat material în gospodăriile din ţările dezvoltate), oalele şi tigăile sunt căptuşite cu acest material ce, de asemenea, poate fi regăsit şi în compoziţia ustensilelor de bucătărie, precum lingurile. Cuprul a fost înlocuit, în timp, cu aluminiul deoarece este mult mai uşor de produs în masă şi este mai uşor de curăţat.

În timp ce mâncarea, care este preparată  în oale de aluminiu, nu este dăunătoare pentru organism, gătitul în folie de aluminiu poate fi problematic, mai ales în cazul mâncărurilor picante sau acide preparate la temperaturi înalte.

Aluminiul şi sănătatea

Corpul uman produce cantităţi mici de aluminiu, ceea ce înseamnă că expunerea minimă la acestă substanţă  nu dăunează corpului.Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că ingestia a 40mg  per kilogram din greutatea persoanei pe zi este o cantitate sigură. Multe persoane sunt expuse la ingerarea a mai mult aluminiu decât doza zilnică stabilită. Aluminiul se regăseşte în porumb, brânză, sare, ierburi aromatice, condimente şi ceaiuri. 

Este utilizat în fabricarea ustensilelor, în agenţii farmaceutici şi deodorante. Sulfatul de aluminiu, un derivat al substanţei, este utilizat în procesul de purificare al apei.

Cercetătorii doresc să indentifice dacă supraexpunerea la aluminiu poate afecta sănătatea umană. De exemplu, o concentraţie mare de aluminiu a fost descoperită în creierul bolnavilor de Alzheimer. Cercetătorii au concluzionat că Alzheimer este o boală a omului modern, care este asociată cu un stil de viaţă precar şi cu expunerea la industrializarea societăţii.

Aluminiul poate afecta şi persoanele cu boli ale oaselor sau cei cu disfuncţie renală, de asemenea poate reduce rata de creştere a celulelor din creier.

Folia de aluminiu trebuie evitată în timpul gătitului

Este foarte important ca oamenii să determine concentraţia de aluminiu pe care o utilizează în timpul gătitului. Pentru a evita acest incident, după cumpărare recipientelor, este indicat să fierbeţi apă de câteva ori în ele, până când baza oalei devine mată. Acest proces  produce oxidarea, care creează un strat natural împotriva contaminării mâncării cu aluminiu.

Gătitul în folie de aluminiu, pe de altă parte, depăşeşte limita de aluminiu care poate migra în mâncare. În acest proces, aluminiul poate pătrunde în mâncare la un nivel mai mare în alimentele acide, precum sucul de lămâie sau roşii. Cercetătorii au sugerat că folia de aluminiu nu ar trebui utilizată în timpul gătitului. În cazul gătitului la cuptor, sunt recomandate vasele din sticlă sau porţelan.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
Cele mai noi articole
Atacul morților. Bătălia din Primul Război Mondial care a fost ca un film de groază
Atacul morților. Bătălia din Primul Război Mondial care a fost ca un film de groază
Un semnal radio bizar a fost descoperit venind din direcția uneia dintre lunile planetei Jupiter
Un semnal radio bizar a fost descoperit venind din direcția uneia dintre lunile planetei Jupiter
Sistemul imunitar își „aduce aminte” de COVID-19 timp de cel puțin șase luni
Sistemul imunitar își „aduce aminte” de COVID-19 timp de cel puțin șase luni
Virgin Orbit a trimis cu succes prima rachetă în spațiu, cu o lansare din aer
Virgin Orbit a trimis cu succes prima rachetă în spațiu, cu o lansare din aer
Ultima declarație a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA
Ultima declarație a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA
Sursa surprinzătoare a microplasticelor descoperite în Arctica. „Trăim într-un nor de praf de plastic”
Sursa surprinzătoare a microplasticelor descoperite în Arctica. „Trăim într-un nor de praf de plastic”
Avertismentul specialiștilor: Nimic nu împiedică preţul unei criptomonede să ajungă la zero
Avertismentul specialiștilor: Nimic nu împiedică preţul unei criptomonede să ajungă la zero
Managerii români consideră că flexibilizarea programului ar putea crește productivitatea angajaților
Managerii români consideră că flexibilizarea programului ar putea crește productivitatea angajaților
Cele mai așteptate filme ale anului, din nou amânate
Cele mai așteptate filme ale anului, din nou amânate
Pandemia a amplificat rivalitatea dintre Statele Unite și China. Ce riscuri există la nivel global
Pandemia a amplificat rivalitatea dintre Statele Unite și China. Ce riscuri există la nivel global
45 de răspunsuri despre vaccinul anti-COVID-19, date de medicul Virgil Musta
45 de răspunsuri despre vaccinul anti-COVID-19, date de medicul Virgil Musta
Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 din Africa de Sud este mult mai contagioasă
Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 din Africa de Sud este mult mai contagioasă
Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident
Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident
Vehiculele spațiale cu propulsie nucleară ar putea reduce la jumătate timpul călătoriei către Marte
Vehiculele spațiale cu propulsie nucleară ar putea reduce la jumătate timpul călătoriei către Marte
Oamenii de știință au reprogramat, în premieră, celule umane care pot trata orice leziune din corp
Oamenii de știință au reprogramat, în premieră, celule umane care pot trata orice leziune din corp
Dozele de vaccin de la Moderna încă nu au fost distribuite centrelor de vaccinare din România
Dozele de vaccin de la Moderna încă nu au fost distribuite centrelor de vaccinare din România
Chimistul care a scris ISTORIE şi a ajuns să fie o victima propriului succes
Chimistul care a scris ISTORIE şi a ajuns să fie o victima propriului succes
Cum explică medicul Valeriu Gheorghiță decesele după vaccinarea împotriva COVID-19 din Norvegia
Cum explică medicul Valeriu Gheorghiță decesele după vaccinarea împotriva COVID-19 din Norvegia