Home » D:News » Efectele negative ale luminii artificiale asupra sănătăţii oamenilor

Efectele negative ale luminii artificiale asupra sănătăţii oamenilor

Publicat: 18.07.2016
Efectele negative ale luminii artificiale asupra sănătăţii oamenilor
În ziua de astăzi suntem expuşi constant la lumină (lumina artificială din casă, iluminatul public, ecranul calculatorului sau cel al telefonului), ceea ce înseamnă că nopţile nu mai sunt atât de „întunecate” precum cele din trecut.

Noi cercetări dovedesc că expunerea continuă la lumină ar putea avea urmări negative asupra corpului uman.

În cadrul unui experiment realizat pe şoareci, o echipă de cercetători danezi a încercat să afle cum reacţionează şoarecii dacă sunt scoşi din rutina zi/noapte şi sunt expuşi unei lumini continue. ,,Studiul nostru dezvăluie faptul că ciclul zi/noapte este foarte important pentru sănătate. Am demonstrat că absenţa acestuia poate perturba o varietate mare de parametri medicali”, a declarat neurologul Johanna Meijer de la Centrul Universitar Medical Leiden din Danemarca.

Pentru a investiga cât de dăunătoare este expunerea la lumina continuă, Meijer şi echipa sa au expus şoarecii din laborator la lumină constantă timp de 24 de săptămâni, măsurând răspunsul animalelor la lumina neîntreruptă.

Peste 130 de cobai au fost implicaţi în studiu. Lumina continuă timp de aproape jumătate de an i-a făcut să-şi piardă masa musculară şi osoasă, prezentând semne de osteoporoză şi dereglări ale sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, lumina continuă accelerează procesul de îmbătrânire, deoarece toate efectele psihologice prezente sunt specifice unei vârste înaintate.

,,Vestea bună este că efectele negative sunt reversibile, în momentul reluării ciclului zi/noapte”, a declarat Meijer.

Când cercetătorii au examinat creierul animalelor, au descoperit o ruptură în ritmul cicardian al şorecelui, fapt ce ar fi provocat degradarea sănătăţii, inclusiv pierderea unei treimi din volumul oaselor.

Efectele negative ale luminii constante au început să dispară la două săptămâni de la reluarea procesului zi/noapte. Descoperirea ne aminteşte cât de importantă este respectarea rutinei lumină/întuneric pe care o neglijăm prin turele de noapte la serviciu sau statul pe telefon sau calculator până noaptea.

,,În trecut, consideram că noaptea şi ziua sunt inofensive, neavând un efect asupra sănătăţii”, a declarat Meijing.

Descoperirea bazată pe cercetările anterioare sugerează că expunerea continuă la lumina artificială poate fi dăunătoare. Anul trecut, cercetătorii din Marea Britanie  au descoperit că lumina artificială distruge legătura oamenilor cu ritmurile sezoniere ale naturii.

În timp ce majoritatea oamenilor dorm în întuneric, cele mai scăzute nivele de lumină ambientală pot fi greu de evitat în oraşele mari. Oamenii care lucrează în maternităţi sau în spitale deseori dorm cu lumina aprinsă, la fel şi cei care lucrează în ture.  

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase