Home » D:News » Materialul care se repară singur. Ar putea revoluţiona industria modei

Materialul care se repară singur. Ar putea revoluţiona industria modei

Publicat: 02.08.2016
Materialul care se repară singur. Ar putea revoluţiona industria modei
Îmbrăcămintea viitorului ar putea avea abilitatea de a se repara singură după ce este ruptă, prin simpla utilizare a apei.

Cercetătorii au dezvoltat un înveliş pentru textile care se poate repara şi care poate neutraliza chimicalele dăunătoare. Aceştia afirmă că ar putea fi utilizat pentru crearea constumelor pentru protecţia împotriva chimicalelor, ajutându-i pe soldaţi şi fermieri să se ferească de substanţele toxice.

Procesul dezvoltat de cercetătorii de la Penn State foloseşte câte un strat de polielectroliţi compus din polimeri încărcaţi pozitiv şi negativ. Stratul este apoi amplasat în solvenţii simpli, cum ar fi apa care are un cost redus.

Aşadar, dacă tehnologia va funcţiona, materialele se vor putea repara doar prin simpla spălare. ,,Desingerii folosesc fibre naturale realizate din proteine, precum lâna sau mătasea care sunt foarte scumpe şi nu se repară singure,” a declarat Melik C. Demirel, profesor în inginerie şi mecanică.

,,Momentan lucrăm doar cu fibre, înainte să producem un costum întreg,” a adăugat el.

În timp ce straturile sunt aplicate, enzimele sunt adăugate în material, în demonstraţia din videoclip, aceştia au utilizat ureaze, enzima care catalizează descompunerea ureei în amoniac şi dioxid de carbon.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase