Home » D:News » De ce cutremurul din Italia a fost atât de devastator, deşi specialiştii americani l-au considerat de suprafaţă

De ce cutremurul din Italia a fost atât de devastator, deşi specialiştii americani l-au considerat de suprafaţă

De ce cutremurul din Italia a fost atât de devastator, deşi specialiştii americani l-au considerat de suprafaţă
Publicat: 26.08.2016
Combinaţia dintre mişcarea plăcilor tectonice şi clădirile vechi nereabilitate au condus către dezastrul provocat de cutremurul care a lovit centrul Italiei, miercuri dimineaţa.

Cu o magnitudine de 6 grade, cutremurul a ucis peste 250 de oameni şi sute au fost rănite.  Multe persoane sunt încă prinse sub dărămături. Precum alte oraşe şi sate din zonele muntoase, Amatrice avea biserici şi clădiri din piatră construite acum un secol, atunci când nu erau cunoscute foarte multe detalii despre cutremure. Dacă nu au fost reabilitate recent, astfel de clădiri sunt foarte uşor de distrus de către un cutremur.

,,Acum 100 de ani, oamenii nu ştiau cum să construiască o structură rezistentă la cutremure,” a declarat David A. Rothery, profesor în geologie la Universitatea Open din Milton Keynes, Marea Britanie.

Cutremurul actual a fost mult mai mic decât cel din aprilie 2015 care a lovit Nepalul şi care a avut cu o magnitudine de 7,8 grade.  În urma lui au murit 8.000 de persoane.

Cutremurul din Italia a fost de suprafaţă, potrivit Geological Survey din Statele Unite ale Americii. Acesta a avut loc la 4 kilometri sub suprafaţa pământului. ,,Cutremurele de suprafaţă produc mai multe pagube decât cutremurele de la mare adâncime, deoarece adâncimea mică face ca pământul să se mişte mult mai puternic,” a declarat profesorul Rothery. 

Cutremurele sunt declanşate de mişcarea plăcilor tectonice ale Pământului.

Munţii Apenini, locul în care a avut loc recentul cutremur, sunt situaţi în zona în care placa tectonică Africană se îndepărtează de cea Eurasiatică.

Zona afectată de cutremurul de miercuri a fost lovită şi de alte cutremure semnificative din trecut, precum cel de 6,3 grade din apropierea oraşului L’Aquila, din 2009. În urma cutremurului, peste 295 de oameni au murit şi 1.000 au fost răniţi, iar 55.000 au rămas fără locuinţă.

,,Ambele cutremure au avut multe lucruri în comun din punctul de vedere al genezei şi adâncimii,” a declarat geologul Massimo Cocco, de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Roma.

După cutremurul din 2009, şapte membri ai Comisiei Naţionale pentru Prevenirea Riscurilor au fost arestaţi deoarece nu au avertizat în mod adecvat locuitorii oraşului de iminenţa cutremurului, aceştia au fost condamnaţi în 2012 la şase ani de închisoare, dar au fost eliberaţi în 2014.

Sursa: NY Times

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase