8 efecte ale consumului de cafea asupra organismului

13 11. 2016, 13:30

”S-a dovedit că un consum moderat de cafea nu influenţează riscul de apariţie a aritmiilor cardiace, fiind chiar un factor protector, nu favorizează hipertensiunea arterială la nefumători, iar un consum de 3-5 ceşti de cafea pe zi previne acumularea de calciu la nivelul arterelor.

S-a demonstrat că un consum regulat de cafea reduce riscul de apariţie al diabetului de tip II şi ameliorează toleranţa la glucoză a pacienţilor diabetici. De asemenea, cafeaua reduce riscul de apariţie a sindromului metabolic  (care asociază obezitatea, creşterea trigliceridelor, HDL colesterol scăzut şi hipertensiune arterială), precum şi al steatozei hepatice (impregnarea cu grăsime a ficatului)’’, precizează dr. George Sireţeanu pentru Gândul.

1. Sistemul digestiv. Numeroase persoane consumă cafea după masă, mai ales pentru proprietăţile laxative ale acesteia, cofeina stimulând peristaltismul (motricitatea) intestinală, mai ales la nivelul colonului. Asupra colecistului („fierei”), efectul este contractil, cafeaua stimulând eliberarea de bilă la nivelul duodenului.

2. Sistemul nervos. Un consum de cel puţin trei ceşti de cafea pe zi duce la scăderea cu 56% a riscului de apariţie a accidentelor vasculare cerebrale la persoanele sănătoase, previne apariţia bolii Alzheimer, îmbunătăţeşte procesele cognitive şi memoria şi întârzie apariţia demenţei. De asemenea, consumul de cafea ajută la recuperarea mai rapidă după o anestezie generală.

3. Activitatea fizică şi performaţele sportive sunt îmbunătăţite de către consumul de cafea, aceasta crescând anduraţa la efort.

Citeşte continuarea în Gândul!