În Liberland, cel mai nou stat al Europei, preşedintele interzis la graniţă

15 11. 2016, 10:00

Totul a început când, în vara lui 2015, Vit Jedlicka, iubita lui şi nişte prieteni au împlântat în pământ drapelul noii republici şi şi-au ales preşedintele. O lume fără taxe, controlul armelor şi cu Bitcoinul drept monedă naţională. De atunci, peste un milion de locuitori online şi ambasadori în toată lumea are Liberland.

De fapt, republica lui Vit caricaturizează ideea de graniţă şi naţionalism prost înţeles, mai ales după războiul din Iugoslavia de o barbară cruzime, o luptă oarbă pentru naţionalitate şi graniţă. Poţi să aparţii lumii tale şi-n acelaşi timp să te joci de-a teritoriul. Ce graniţe poate avea acest joc social, apartenenţa la o lume virtuală, ideală?

Problema este că însuşi preşedintele nu are cum ajunge în propria ţară. De vrea să participe în carne şi oase la diverse conferinţe ale Libertanienilor din toată lumea, ieşirea din propria ţară-întoarcerea devin imposibile. Vit a fost arestat chiar. Cei care intră dinspre Croaţia în Liberland sunt arestaţi. Nici Serbia nu se arată mai generoasă. Poliţia de frontieră este vigilentă în ceea ce priveşte mişcarea înspre-dinspre Liberland, aşa că cea mai sigură cale pare calea apelor.

Viitorul Republicii este incert, bineînţeles, dar important este ceea ce utopianul Vit poate face în social media şi-n realitatea virtuală nou creată. Influenţa sa poate fi vizibilă prin ceea ce el numeşte ”regional macro-economic conference” pe care el o va organiza pentru a găsi soluţii de ieşire a zonei balcanice din actuala ”depresie” economică.

Sursa: Mediafax