Home » D:News » Curiozitate, adaptabilitate şi autocontrol, iată 11 trăsături ale oamenilor inteligenţi confirmate de ştiinţă

Curiozitate, adaptabilitate şi autocontrol, iată 11 trăsături ale oamenilor inteligenţi confirmate de ştiinţă

Curiozitate, adaptabilitate şi autocontrol, iată 11 trăsături ale oamenilor inteligenţi confirmate de ştiinţă
Publicat: 01.01.2017
Pe site-ul Quora, peste 100 de persoane au răspuns la întrebarea ,,Care sunt trăsăturile oamenilor extrem de inteligenţi?'' Majoritatea utilizatorilor au oferit răspunsuri cu care cercetătorii au fost de acord.

Iată 11 dintre cele mai intrigante răspunsuri şi explicaţia ştiinţifică din spatele lor:

1. Sunt extrem de adaptabili

Mai mulţi utilizatori Quora au afirmat că persoanele inteligente sunt flexibile şi reuşesc să se adapteze rapid în diferite situaţii. După cum scrie Donna F. Hammett, persoanele inteligente se adaptează prin faptul că ,,arată ce se poate face în ciuda complicaţiilor sau restricţiilor care le sunt impuse de mediul în care se află”.

Studiile psihologice recente susţin ideea. Inteligenţa depinde de puterea persoanelor de a-şi schimba comportamentul în funcţie de mediul sau schimbările din mediul în care se află.

2. Înţeleg cât de multe lucruri le sunt încă necunoscute

Oamenii deştepti sunt capabili să recunoască că nu sunt familiarizaţi cu un anumit concept. După cum scrie Jim Winer ,oamenilor inteligenţi ,,nu le este frică să spună că nu ştiu”. Observaţia lui Winers se regăseşte într-un studiu clasic realizat de Justin Kruger şi David Dunning. În cadrul studiului, s-a descoperit că oamenii mai puţin inteligenţi îşi exagerează abilităţile cognitive.

3. Curiozitatea lor este insaţiabilă 

Albert Einstein spunea: ,,Nu am talente speciale, sunt doar curios”, iar Keyzurbur Alas susţinea că ,,oamenii inteligenţi se lasă fascinaţi de lucruri pe care alţii le iau ca atare”. 

Studiul publicat în 2016 sugerează că există o legătură între inteligenţa din copilărie şi deschiderea către noi experienţe.  Experţii au urmărit sute de persoane din Marea Britanie timp de 50 de ani şi au aflat că subiecţii care, la vârsta de 11 ani, au avut rezultate mari la testele IQ au fost mult mai deschişi către noi experienţe. 

4. Sunt lipsiţi de prejudecăţi

Oamenii deştepţi nu se împotrivesc ideilor noi. Hammett spune că persoanele inteligente sunt ,,dispuse să accepte alte păreri,” fiind deschişi către ,,noi suluţii”.

Psihologii spun că persoanele deschise la minte au un punctaj mult mai mare la testele de inteligenţă. De asemenea, oamenii deştepţi sunt mult mai atenţi la ce idei adoptă. 

5. Le place propria lor companie

Dispankar Trehan spune că oamenii inteligenţi tind să fie mai ,,individualişti”. Studiile recente sugerează că oameni inteligenţi obţin mai puţine satisfacţii de la interacţiunea cu alte persone.

6. Au un autocontrol foarte dezvoltat

Zoher All scrie că persoanele isteţe sunt capabile să-şi depăşească impulsivitatea prin ,,plănuirea unor ţeluri clare,” în timp ce explorează strategii alternative şi iau în considerare consecinţele înainte de a începe. Cercetătorii au descoperit legătura dintre autocontrol şi inteligenţă. În timpul unui studiu din 2009, participanţii au fost rugaţi să aleagă între două tipuri de recompense financiare, o sumă mică imediată sau o sumă mare obţinută la o dată anume.

Rezultatele au arătat că participanţii care au ales o răsplată mai mare obţinută la o anumită dată erau cei care aveau mai mult autocontrol, aceiaşi care au obţinut rezultate mai bune la testele de inteligenţă.

7. Sunt foarte amuzanţi

Advita Bihani afirmă că oamenii inteligenţi au un simţ al umorului mult mai dezvoltat. Cercetătorii sunt de acord cu afirmaţia deoarece în cadrul unui studiu realizat asupra persoanelor care realizau desene animate, au descoperit că desenatorii aveau rezultate excepţionale la testele de inteligenţă. 

8. Sunt sensibili la experienţele altor persoane

Oamenii inteligenţi aproape pot ,,simţi la ce se gândeşte altă persoană”. Unii psihologi spun că empatia este o componentă centrală a inteligenţei emoţionale.

9. Pot realiza conexiuni între concepte diferite

Mai mulţi utilizatori Quora sugerează că oamenii isteţi reuşesc să creeze legături acolo unde alte persoane nu pot. Jurnalistul Charles Duhigg spune că, prin realizarea unor legături de acest fel, se evidenţiază o ramură a creativităţii care este legată de inteligenţă.

10. Amână mereu sarcinile

Mahesh Gakoti spune că oamenii inteligenţi amână, în general, sarcinile zilnice, în mare parte deoarce lucrează la alte lucruri care sunt mult mai importante pentru ei. Unii experţi susţin că persoanele isteţe amână şi sarcinile de la muncă care li se par fără rost.

11. Contemplă mari întrebări

Conform lui Ram Kumar, indivizii inteligenţi ,,se gândesc mult la univers şi la sensul vieţii.”

David Wilson afirmă că oamenii inteligenţi sunt mult mai pregătiţi să analizeze unele situaţii din mai multe unghiuri, ceea ce înseamnă că sunt mereu conştienţi de inevitabilitatea lucrurilor.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase