Home » D:News » Ce impact are un somn mai scurt cu o oră asupra şoferilor

Ce impact are un somn mai scurt cu o oră asupra şoferilor

Ce impact are un somn mai scurt cu o oră asupra şoferilor
Publicat: 12.12.2016
Lipsa somnului poate avea consecinţe tragice asupra şoferilor. Un studiu realizat de AAA (asociaţia automobilistică americană) arată impactul potenţial dramatic al unui somn mai scurt asupra siguranţei rutiere.

Un somn de şapte-opt ore a devenit un lux pentru multă lume, într-o societate în care ziua pare a fi mult prea scurtă pentru cantitatea interminabilă de sarcini pe care o are fiecare dintre noi. Prin urmare, nu mai miră pe nimeni că cei mai mulţi oameni de pe planetă dorm cel mult cinci-şase ore pe noapte şi se trezesc din ce în ce mai obosiţi, scrie RFI.

Un lucru mai puţin cunoscut şi insuficient studiat este impactul lipsei de somn asupra comportamentului uman în diferite situaţii.

Cercetătorii americani au vrut să afle ce efecte are un somn scurt asupra şoferilor. Studiul Fundaţiei Asociaţiei Automobilistice Americane pentru Siguranţa Traficului arată că un somn mai scurt cu o oră sau cu două ore aproape că dublează riscul producerii unui accident rutier. De asemenea, un somn scurtat cu două până la trei ore în noaptea dinaintea şofatului creşte de patru ori riscul unei tragedii pe şosele. Altfel spus, o persoană care a dormit numai cinci ore în timpul nopţii se comportă a doua zi ca un şofer care urcă la volan după ce a consumat alcool, potrivit Live Science.

Specialiştii recomandă ca adulţii să doarmă cel puţin şapte ore pe noapte, pentru a reduce masiv aceste riscuri.

Autorii studiului au ajuns la concluziile prezentate mai sus după ce au studiat date oficiale ce au vizat peste 7.200 de şoferi implicaţi în aproximativ 4.500 de accidente rutiere în Statele Unite. Conducătorii auto au menţionat inclusiv durata somnului în cele 24 de ore ce au precedat nefericitul eveniment.

Experţii recomandă şoferilor care parcurg distanţe lungi să conducă în intervale de timp în care în mod normal sunt treji, deci de preferat ziua, nu noaptea. În plus, ei trebuie să facă pauze din două în două ore sau după fiecare 160 de kilometri parcurşi, de asemenea să evite mâncarea grasă şi dacă se poate, din când în când, să facă schimb la volan cu alt pasager care ştie să conducă.

Potrivit studiului, 97% dintre şoferii intervievaţi au condamnat „moţăitul la volan”, un comportament total inacceptabil, în opinia lor.

Cu toate acestea, unul din trei conducători auto a recunoscut că cel puţin o dată în ultima lună a urcat la volan atât de obosit, încât de-abia îşi putea ţine ochii deschişi.

Sursa: RFI

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase