Home » D:News » Oboseala poate ascunde o afecţiune gravă. „Speranţa de viaţă depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul”

Oboseala poate ascunde o afecţiune gravă. „Speranţa de viaţă depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul”

Oboseala poate ascunde o afecţiune gravă. „Speranţa de viaţă depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul”
Publicat: 25.01.2017
Oboseala apărută brusc nu trebuie ignorată, ea putând ascunde afecţiuni grave.

„Afecţiunile pulmonare şi ale sistemului respirator sunt multiple şi variate. O parte din ele sunt perfect vindecabile dacă pacientul se prezintă la timp la medicul de familie sau la medicul pneumolog pentru un diagnostic precis şi instituirea unui tratament adecvat. Aceste boli perfect curabile sunt pneumoniile, infecţiile pleurale, tumorile benigne ale pleurei sau ale plămânului şi, de asemenea, afecţiunile parazitare cu afectare pulmonară, cum ar fi chistul hidatic.

Există o a doua categorie, mult mai mare, de boli pulmonare, care pot fi ţinute sub control, dar necesită tratament pe toată durata vieţii pacientului. Amintim astmul bronşic, bronşita cronică, enfizemul pulmonar, bronşectazia, fibroza chisitcă şi bolile interstiţiului pulmonar. O parte din aceste afecţiuni se pot ameliora pentru o lungă perioadă prin efectuarea unui transplant pulmonar.

Există, din nefericire, şi o a treia categorie, din care face parte cancerul pulmonar, adică tot ceea ce înseamnă tumori maligne ale plămânului şi tumorile maligne ale pleurei, iar speranţa de viaţă a celor afectaţi depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul şi cu care se prescrie tratamentul adecvat de extragere chirurgicală a tumorii, asociat sau nu, în funcţie de stadiu, cu chimioterapie şi radioterapie”, precizează prof. dr. Victor S. Costache pentru Gândul.

În opinia specialiştilor, inamicul numărul unu în acest domeniu rămâne fumatul. „Acesta este, din nefericire, crudul adevăr.  Asistăm la o creştere a incidenţei acestui flagel, în special în randul tinerilor. În ciuda campaniilor antitabac, aceştia continuă să asocieze acest obicei cu termenul de cool, de risc asumat, de “eu fumez, desi ştiu că nu e bine. De fapt nu este deloc cool, pe lângă riscul enorm de cancer, de boli cardiovasulare – care este minimizat cu un discurs de tipul: ‘’Las’ că acum am şaisprezece ani şi până mor medicina progresează’’ (fals, în acest domeniu tot chirurgia a rămas singura soluţie viabilă) –  există”mici ” inconveniente care îi vor atinge pe fumatori mult mai devreme: respiraţie urât mirositoare, probleme ale dentiţiei, îmbătrânire precoce etc.”, mai spune dr. Victor S. Costache.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase