Home » D:News » De ce multe companii străine aleg să-şi testeze produsele în România?

De ce multe companii străine aleg să-şi testeze produsele în România?

De ce multe companii străine aleg să-şi testeze produsele în România?
Publicat: 27.02.2017
Cele 18 milioane de locuitori ai României şi apetitul lor pentru noutăţi sunt un motiv solid pentru ca inovaţii din cele mai variate domenii să fie testate pe plan local, fie ele iaurturi, modele de magazine, ţigări electronice, modele de management sau inovaţii de producţie.

 Mai mult decât atât, nu doar multinaţionalele testează pe piaţă noutăţile, ci sunt şi companii româneşti – încă puţine – care dau tonul în domeniile lor de activitate. În urmă cu şase ani, Business Magazin povestea că România nu mai este doar un loc în care sunt replicate şabloanele de pe alte meleaguri, ci şi unul din care inovaţiile îşi sapă o matcă tot mai vizibilă. Cele care sunt validate iau apoi calea străinătăţii. Ţara nu mai exportă doar lohn, ci şi idei, procese, produse inovatoare.

3,43 miliarde lei este valoarea totală a cheltuielilor pentru inovaţia de produse sau procese în România, arată datele oficiale. E mult? E puţin? Faţă de alte ţări, chiar din regiune, suma nu este mare: în Ungaria, de pildă, 1,4% din PIB sunt cheltuieli pentru cercetare, iar în Cehia ponderea urcă spre 2%. Chiar dacă datele de la Institutul Naţional de Statistică indică o încetinire a inovaţiei pe plan local, în ce priveşte numărul de noutăţi, sunt modele şi idei româneşti care câştigă consumatori şi care joacă roluri hotărâtoare în evoluţia companiilor, fie ele filiale de multinaţionale sau firme autohtone.

Liderul pieţei de ţigarete în România, British American Tobacco, a ales România pentru a lansa în premieră mondială dispozitivul iFuse, realizat în urma unor investiţii de 600 de milioane de euro; piaţa locală este, desigur, doar primul pas.

Citeşte continuarea în  Business Magazin!

 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pericolul din cele mai folosite produse. Care sunt chimicalele care pot creşte riscul de cancer la sân

Acumulatori aproape indestructibili, testaţi cu succes de cercetătorii americani

34.000 români vor fi testaţi gratuit pentru HIV, hepatita B şi C, într-un proiect norvegian

„Testul dragostei”: cum poţi afla adevăratele sentimente pe care le are partenerul tău

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase