Home » D:News » Veste bună pentru stăpânii de animale din România- necuvântătoarele pot face dializă- GALERIE FOTO

Veste bună pentru stăpânii de animale din România- necuvântătoarele pot face dializă- GALERIE FOTO

Veste bună pentru stăpânii de animale din România- necuvântătoarele pot face dializă- GALERIE FOTO
Publicat: 13.03.2017
O secţie a Spitalului Veterinar al USAMV Cluj-Napoca este singura din Transilvania care oferă tratament de dializă pentru animalele diagnosticate cu insuficienţă renală acută. Medicii de aici "au furat" meserie de la Spitalul Clinic de Copii, copilaşii având greutatea similară animalelor tratate.

Dializa oferă şanse de supravieţuire în cazul animalelor diagnosticate cu boli renale acute, în special a câinilor Medicul veterinar Răzvan Codea a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că începuturile secţiei de Dializă Veterinară şi Nefrologie din cadrul Spitalului Veterinar al USAMV Cluj-Napoca nu au fost simple, aici dializa fiind cea care oferă şanse de supravieţuire în cazul animalelor diagnosticate cu boli renale acute, în special a câinilor. ”Dializa oferă un timp, oferă o fereastră terapeutică pacientului fie ca să se vindece, fie ca terapia conexă să îşi facă efectul. E terapie intensivă. Putem spune că salvăm vieţi, suntem singura secţie din Transilvania unde se face dializă pentru animale. Începuturile nu au fost simple.

Am tras cu ochiul la Spitalul Clinic de Copii unde lucrează prietenii noştri şi unde se face dializă pentru cei mici. Stăteam la USAMV, fugeam acolo, veneam înapoi, cum puteam. Sunt elemente ce ţin de talia pacientului, de greutatea lui, 12 – 14 kg, în ceea ce priveşte cateterul, în ceea ce priveşte setarea aparatului de dializă şi atunci ne-a ajutat foarte mult acest sejur la Spitalul de Copii. Iniţial am lucrat pe un aparat de dializă vechi, dar în 2015 am primit unul performant care a costat 16.000 de euro, acesta fiind folosit pentru pacienţi cu probleme renale acute, nu cronice”, a spus Codea.

Potrivit acestuia, chiar dacă România a început mult mai târziu tratamentul cu dializă pentru animale ca SUA, de exemplu, în acest moment se pot oferi toate serviciile pe care le oferă şi veterinarii americani. Prima sesiune de dializă costă 450 de lei, informează Mediafax

Proprietarul unei căţeluşe beagle, fostă campioană naţională de agility, a venit la Cluj după ce la Oradea i s-a spus că se poate face nimic pentru animal. Prima sesiune de dializă pentru animale costă la USAMV Cluj-Napoca 450 de lei, iar următoarele 180 de lei, numărul acestora variind în funcţie de modul în care răspunde animalul la tratament. O căţeluşă beagle în vârstă de 14 ani, fostă campioană naţională de agility, a fost adusă de la Oradea de stăpânul său pentru investigaţii la Spitalul Veterinar al USAMV Cluj-Napoca, animalul fiind diagnosticat cu insuficienţă renală.

”Pacienta are probleme renale cronice acutizate de către un piometru cu cervix închis care a fost operat. Starea generală post-operator este bună, urmează să vedem ce se întâmplă cu parametrii funcţiei renale”, a explicat Codea. Szombati Tamas, proprietarul căţeluşei, a declarat că a venit la Cluj-Napoca deoarece veterinarii din Oradea i-au spus că nu mai pot face nimic pentru câinele său.

”A fost foarte greu să accept acest fapt şi dacă e un fir de speranţă să mai prindem trebuie să încercăm. Sperăm să câştigăm câteva săptămâni sau luni din viaţa ei şi să mai fim împreună puţin”, a afirmat acesta. După investigaţiile şi tratamentul la care a fost supusă de către veterinarii clujeni, căţeluşa a fost externată, starea sa de sănătate fiind ameliorată cu funcţia renală recuperată în limite aproape normale. La secţia de Dializă Veterinară şi Nefrologie de la USAMV Cluj-Napoca se primesc cazuri din toată ţara, fiind aduse animale inclusiv de la Bucureşti, Constanţa sau Timişoara.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 

Rinichiul artificial implantabil este aproape gata

„O înşelătorie de miliarde de dolari”: ce ar trebui să ştii despre vitamine

Organe SRL. En gros şi en-detail

Care sunt originile câinilor?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase