Home » D:News » Ştiinţa relaţiilor de lungă durată. Cei trei factori-cheie ce întreţin o căsnicie fericită

Ştiinţa relaţiilor de lungă durată. Cei trei factori-cheie ce întreţin o căsnicie fericită

Publicat: 03.04.2017
20, 30, 40 de ani de căsnicie, iar unii încă spun că sunt „îndrăgostiţi" de partenerii lor. Sigur că senzaţia de „fluturi în stomac" dispare după o anumită perioadă, dar ceea ce rămâne în urma ei, transformându-se într-o relaţie de lungă durată este mult mai important, cred specialiştii.

Helen Fisher, antropolog şi autoare a volumului „Anatomia dragostei”, a făcut un studiu în care partenerii angajaţi în relaţii de lungă durată au fost rugaţi să accepte un examen RMN. Rezultatele i-au dat indicii asupra elementelor care caracterizează o relaţie longevivă, scrie Gândul.

Psihologii pot să înşire o grămadă de motive şi de reţete pentru a păstra o căsnicie fericită. Toate sunt corecte, dar ceea ce ar fi de adăugat este ceea ce spune creierul despre fericirea pe termen lung. „Aşadar că am decis să facem o scanare a creierului şi să vedem ce se întâmplă”, a spus Fisher pentru Business Insider. 

Ceea ce am descoperit a fost aceeaşi activitate în zona ventrală tegmentală care produce dopamină şi transmite acest hormon spre diferitele zone ale creierului, determinând o stare de euforie, ameţeală, insomnii. Astfel, această activitate cerebrală este corelată cu un ataşament crescut faţă de partener, care se dezvoltă treptat. 

Ce se întâmplă în creier într-o căsătorie fericită pe termen lung?

Există trei regiuni cerebrale care devin active atunci când eşti implicat într-o căsătorie pe termen lung care se derulează fericit. Prima dintre ele este cea legată de empatie, cea de-a doua este cea care se ocupă de controlul stresului şi al propriilor emoţii, iar cea de-a treia este asociată cu iluziile pozitive. Acest concept este explicat de specialişti prin efortul de a trece pur şi simplu peste ceea ce te deranjează la partener şi de a te concentra pe calităţile sale. Acest lucru poate fi unul extrem de greu de făcut, dar este unul dintre cei mai importanţi factori pentru o căsătorie fericită, alături de controlul propriilor emoţii şi de sentimentul de empatie pentru celălalt. 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase