Home » D:News » Cinci elevi români au reuşit să câştige o ”menţiune onorabilă” în cadrul unei importante competiţii NASA. ”Este un fel de Arca lui Noe, cu propriile sale resurse, un oraş, dar în spaţiu”

Cinci elevi români au reuşit să câştige o ”menţiune onorabilă” în cadrul unei importante competiţii NASA. ”Este un fel de Arca lui Noe, cu propriile sale resurse, un oraş, dar în spaţiu”

Publicat: 13.04.2017
Cinci elevi din cadrul Calegiului Naţional ,,Sf.Sava'' din Bucureşti au câştigat o menţiune onorabilă în cadrul competiţiei “NASA Ames Space Settlement Contest”. Tinerii au nevoie de 12.300 de dolari pentru a putea participa la festivitatea de premiere organizată de NASA şi la conferinţele care vor avea loc în cadrul evenimentului.
Concursul lansat de NASA este organizat anual şi este dedicat tuturor elevilor din clasele a şasea până în clasa a-XII-a, cu condiţia ca membrii grupurilor să nu aibă mai mult de 18 ani. Competiţia este dedicată mai multor categorii: grupa mică, ce conţine între 2 şi 5 coechipieri, şi grupe formate din 5-12 coechipieri. Până la o dată prestabilită, echipele au trebuit să transmită un proiect care să trateze problema construcţiei unei staţii orbitale în spaţiu. Cei cinci membri ai echipei au 17 ani, sunt în clasa a-XI-a, secţia matematică-informatică din cadrul Colegiului Naţional ”Sfântul Sava” din Capitală, şi se declară pasionaţi de ştiinţe. Profesoara de fizică Cristina Pavăl s-a ocupat de organizarea grupei şi de posibilitatea realizării unei astfel de staţii în realitate. 
 
Proiectul intitulat Fibonacci conţine 120 de pagini în care au fost tratate toate problemele legate de construirea unei staţii orbitale pe care 10.000 de oamenii ar trebui să trăiască constant. Pentru acest proiect, tinerii urmează să primească ”menţiunea onorabilă” din partea NASA.
 
,,Copiii s-au gândit cum să folosească resursele, energia solară, cum să creeze ideea de zi şi noapte. Molcuţ Flavia Elena, calificată la faza naţionala din cadrul Olimpiadei de  Biologie, s-a ocupat de resursele biologice ale staţiei, Vintilă Ştefan, olimpic la chimie, s-a ocupat de partea de resurse, Paraschiv Andrei, olimpic la fizică, s-a ocupat de partea efectivă de construire a navei,” afirmă Pavăl Cristina, profesoară de fizică.
 
O altă elevă, Cătălina Mihaela Priescu, s-a ocupat de partea de programare şi IT a proiectului Fibonacci.
 
Conform calculelor realizate de către elevi, omenirea ar putea  trăi pe o staţie spaţială de acest gen în aproximativ 50-100 de ani. Elevii au tratat probleme precum transportarea materialelor în spaţiu şi asigurarea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor de la bord.  ,,Este un fel de Arca lui Noe care are propriile sale resurse, are ferme, locuri de muncă , este ca un oraş, dar în spaţiu,” afirmă Ioana Roceanu, membră a echipei.
 
Tânăra susţine că după terminarea liceului doreşte să se axeze pe domeniul IT şi să continue să studieze în Anglia sau Franţa în cadrul unui program de computer science. Un alt membru din echipă, Andrei Paraschiv, susţine că după terminarea liceului şi-ar dori să studieze în Anglia. ,,Mi-ar plăcea să aplic la Oxford,” afirmă el. 
 
Membrii echipei Fibonacci
 
În cadrul competiţiei “NASA Ames Space Settlement Contest” există trei premii grand prize, pentru fiecare secţiune de vârstă există locurile unu, doi, trei şi menţiune, precum şi premii pentru creaţii artistice. Anul acesta, în cadrul competiţiei au fost înscrise aproximativ 1.600 de proiecte. În anii trecuţi, au mai fost şi alţi de la Colegiului Naţional ”Sfântul Sava” premiaţi de către NASA. Patru dintre membrii echipei Fibonacci s-au hotărât în urmă cu un an să se înscrie în cadrul competiţiei, iar pe 11 februarie s-a alăturat şi al cincilea membru, Andrei Paraschiv. Sub îndrumarea profesoarei lor de fizică, echipa a reuşit în două săptămâni să realizeze lucrarea.
 
Decernarea premiul va avea loc între 25 şi 29 mai în Statele Unite ale Americii, Missouri, St. Louis. Echipa îşi doreşte să ajungă în SUA pentru ridicarea premiului şi participarea la conferinţele ce vor avea loc în timpul evenimentului, costul întregii deplasări ajungând la 12.300 de dolari. Tinerii caută sponsori şi speră că vor reuşi să obţină finanţare pentru a putea ajunge să ridice premiul. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase