7 obiceiuri alimentare care îţi pot distruge dinţii

02 06. 2017, 12:00

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont, ne spune care sunt cele mai frecvente şi dăunătoare dintre ele şi ce putem face pentru a minimaliza efectele lor asupra danturii, scrie CSID .

1. Consumul de vin roşu

Consumat în cantităţi moderate, vinul roşu conţine substanţe benefice organismului, însă efectul asupra danturii este unul negativ, deoarece pătează dinţii, iar prin conţinutul de acizi, atacă smalţul. Totodată, ca orice alcool, acesta deshidratează organismul şi scade cantitatea de salivă, lăsând în urmă o senzaţie de uscăciune a gurii şi favorizând apariţia halitozei.

Soluţia: „Nu întâmplător, francezii, rafinaţi consumatori de vinuri, asociază acest deliciu cu consumul de brânzeturi care, prin pH-ul alcalin pe care îl au, neutralizează acizii. Este bine ca odată cu vinul să comandăm întodeauna şi apă plată din belşug, pentru a ne hidrata”, recomandă dr. Mihaela Dan.

2. Extremele alimentare

Consumul unor alimente prea fierbinţi sau prea reci poate produce microfisuri în smalţ, din cauza contractării şi dilatării bruşte a acestuia. În plus, în cazul în care este prezentă sensibilitatea dentinară, contactul cu aceste alimente va însemna aplicarea unor stimuli prea puternici asupra terminaţiilor nervoase dentare.

Soluţia: „Ca în orice latură a vieţii, şi în acest caz este recomandat să evităm extremele: putem să savurăm o supă caldă sau un ceai fierbinte iarna sau să ne răcorim pe caniculă cu o îngheţată, însă fără a împinge limitele de temperatură foarte departe”, explică specialistul ortodont.

Citeşte continuarea pe CSID!