Home » D:News » Accesoriul pe care îl folosim zilnic şi care ne poate lăsa fără auz. Cum ne protejăm

Accesoriul pe care îl folosim zilnic şi care ne poate lăsa fără auz. Cum ne protejăm

Accesoriul pe care îl folosim zilnic şi care ne poate lăsa fără auz. Cum ne protejăm
Publicat: 03.07.2017
Căştile de urechi clasice sau cele bluetooth sunt un accesoriu de nelipsit în zilele noastre. Deşi au multe avantaje (sunt mici, la modă şi practice atât acasă, cât şi în spaţiile publice), reprezintă un real pericol pentru sănătatea urechii.

„Căştile pun în pericol auzul şi conduc la afecţiuni frecvente ale urechii, iar în cazuri extreme chiar la surditate. Hipoacuzia provocată de expunerea prelungită la zgomote puternice este tot mai des întâlnită în ultimul timp, îndeosebi la tineri. Ceea ce este şi mai grav este faptul că pierderea auzului este ireversibilă”, precizează Dr. Căpăţână Danusia pentru Gândul.

Folosirea acestor accesorii nu este interzisă, însă trebuie să învăţam să le folosim într-un mod corect şi raţional.

„Sensibilitatea la zgomot diferă de la o persoană la alta dar, în general, nu este recomandat ca sunetul din căşti să depăşească 85 de decibeli (o conversaţie normală ajunge la 60 dB). O intensitate a sunetului mai mare de 90 dB poate da o serie de complicaţii auditive, inclusiv pierderea auzului.

În cazul împrumutării căştilor (prieteni,membrii ai familiei) riscul de a face o infecţie este mai mare, bacteriile fiind preluate, prin intermediul acestora, de la o persoană la alta. Praful şi mizeria care se depun pe căşti atunci când sunt lăsate la-ntâmplare reprezintă o alta cauză a infecţiilor auriculare. De asemenea, în timpul antrenamentelor fizice, transpiraţia şi umiditatea se instalează în jurul căştilor, lucru care favorizează înmulţirea bacteriilor şi a ciupercilor’’, adaugă specialistul.

În cazul în care o persoană începe să nu mai audă bine, să vorbească din ce în ce mai tare, să audă un ţiuit permanent în ureche, să acuze dureri sau chiar unele secreţii purulente la nivelul conductului auditiv extern, atunci trebuie să se prezinte la un control de specialitate.

Citeşte continuarea în Gândul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase