Home » D:News » Un grup de elevi români a fost premiat de NASA

Un grup de elevi români a fost premiat de NASA

Publicat: 11.08.2017
Un grup de elevi români a fost premiat de NASA
Nouă elevi de la trei licee din Constanţa, au câştigat o competiţie organizată de NASA, în Florida, Statele Unite, unde au participat şi elevi din China, SUA şi India. Competitorii au fost puşi în situaţia de a stabili o aşezare permanentă de mici dimensiuni pe Venus.

La concursul de design ştiinţific 24th Annual International Space Settlement Design Competition desfăşurat la Kennedy Space Center din Florida, Statele Unite, au participat 240 de concurenţi din ţări de pe toate continentele. Din Constanţa au participat nouă elevi, câte unul de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” (Mellis Ali) şi Liceul Teoretic Traian (Oana Diaconescu), iar restul, la fel ca şi coordonatorul lor, profesorul Ion Băraru, provenind de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (Cristian-Ionuţ Butoi, Andrei-Antonio Carapcea, Ioan-Daniel Crăciun, Alexandra-Florina Iamandii, Mihnea-Vlad Moga, Larina-Georgiana Olteanu şi Andrei-Sebastian Rotaru), scrie Mediafax.

Participanţii au fost grupaţi în echipe multinaţionale denumite „companii” şi au concurat ca şi când ar fi fost o situaţie reală în industria aerospaţială, în care o companie câştigă un anumit contract. Elevii români au făcut parte din „compania” Grumbo Aerospace şi au câştigat competiţia alături de elevi de la Beijing National Day School (Beijing, China), Durango High School ( Durango, Colorado, SUA), Johnson Space Center #2 ( Combined Schools, SUA), Shriram School (Arvali, India) şi Raisbeck Aviation High School (Seattle, SUA). „Solicitările la acest concurs sunt de diferite feluri. În primul rând, elevi participă direct la elaborarea designului ştiinţific al unei aşezări umane preconizată a fi construită în spaţiul cosmic.

Există multe puncte de interes pentru omenire, în cazul acesta pentru NASA, în care doresc să implanteze colonii locuite de oameni. Anul acesta ne-a revenit ca sarcină să realizăm proiectul unei aşezări umane pe planeta Venus, care este foarte neprimitoare şi condiţiile de acolo au impus elaborarea unor considerente ştiinţifice din partea elevilor de foarte mare calitate”, a declarat profesorul Ion Băraru, în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi. Băraru a mai spus că a doua provocare a fost aceea că acest concurs desfăşurat în decurs de 2-3 zile, i-a pus pe elevi în situaţia de a lucra zi şi noapte. „De asemenea, o altă provocare este că tematica abordată este soluţionată de un grup de elevi din mai multe ţări.

În acest an au participat în forma a patru companii industriale elevi din mai multe ţări de pe toate continentele, fiecare companie având un număr de 60 de elevi. Elevii noştri au fost parteneri cu americani din Colorado, americani din Seattle, indieni, chinezi”, a mai spus profesorul coordonator. Acesta a fost completat de unul dintre elevii premiaţi, Andrei Rotaru, care a explicat în ce a constat dificultatea proiectului realizat împreună cu colegii săi. „Planeta Venus este una destul de dificilă având în vedere că presiunea de la suprafaţa planetei este cam aceeaşi cu cea de la 900 de metri adâncime în mare de exemplu, temperatura, la fel, e puţin cam neobişnuită pentru ceea ce experimentăm noi pe Pământ, adică 462 de grade Celsius, atmosfera este destul de densă şi e formată din 96,5 dioxid de carbon, 3,5 la sută azot şi restul acid sulfuric combinat cu vapori de apă.

Proprietăţile chimice şi fizice sunt aproximativ aceleaşi cu ale Planetei Pământ. (…) Trebuia să stabilim o aşezare permanentă de mici dimensiuni. Cei de la concurs ne-au dat un fel de metal care încă nu există descoperit pe Pământ, care rezistă la condiţiile de acolo, dar există pe Mercur. Acela va fi folosit la construirea exteriorului şi apoi prima dată construim baza, apoi încet, încet dezvoltăm o industrie ca să ne putem susţine baza şi începem cu Terraformarea după ce dezvoltăm toată aceasta”, a povestit Andrei. Elevii constănţeni se pot deja considera experţi în concursurile organizate de NASA, până în prezent participând peste 700 de liceeni, care s-au întors cu zeci de premii, iar ultimul rezultat se înscrie în lista efectelor preocupărilor pentru implementarea strategiei educaţionale STEM, pe care profesorul Băraru o promovează de mai mulţi ani.

„Cred că avem vreo 70 de premii la NASA şi elevi participanţi şi câştigători vreo 700. Lucrurile sunt din ce în ce mai dificile pentru că din momentul în care am început să participăm, exigenţele au crescut, partea ştiinţifică a devenit foarte importantă, astfel încât alura concursurilor de design este foarte ridicată în acest moment. (…) Complexitatea acestui concurs este deosebită pentru că abordează strategia STEM educaţională, adică ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică, bineînţeles se introduce şi termenul de artă”, a mai declarat profesorul Ion Băraru. Concursul de design ştiinţific 24th Annual International Space Settlement Design Competition s-a desfăşurat la Kennedy Space Center din Florida, Statele Unite, în perioada a avut loc în perioada 28 – 31 iulie.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase