Home » D:News » Omul care a salvat lumea de la un război nuclear a murit în anonimitate: ”am fost omul potrivit, la locul potrivit, la momentul potrivit”

Omul care a salvat lumea de la un război nuclear a murit în anonimitate: ”am fost omul potrivit, la locul potrivit, la momentul potrivit”

Publicat: 19.09.2017
Omul care a salvat lumea de la un război nuclear a murit în anonimitate: ”am fost omul potrivit, la locul potrivit, la momentul potrivit”
Stanislav Petrov, omul care a salvat lumea de la apocalipsa nucleară, a murit aşa cum a şi trăit, în anonimitate. Vestea morţii sale, la 78 de ani, nu s-ar fi aflat probabil dacă cineva nu încerca să dea de fostul militar pentru aniversarea a 34 de ani de când, prin intervenţia sa inspirată, a fost evitat un război nuclear care ar fi distrus lumea, scrie corriere.it.

Pe 26 septembrie 1983 locotenent-colonelul Stanislav Petrov se afla la datorie, în buncărul secret Serpukov-15, una din bazele Forţelor Strategice de Rachete, situate în apropierea Moscovei.

Situaţia relaţiilor americano-sovietice se deteriorase îngrijorător. Cu doar trei saptămâni înainte, aviaţia militară sovietică distrusese aeronava sud-coreeană 007, la bordul căreia se aflau 269 de persoane, între care şi un important oficial american, congressman-ul Larry McDonald.

Buncărul Serpukov-15 făcea parte din sistemul de averizare timpurie prin sateliţi, pentru detectarea rachetelor balistice intercontinentale via SUA – aşa-numitul sistem de avertizare Oko. La miezul nopţii, computerele din buncăr au detectat un atac cu rachete intercontinentale lansat asupra Uniunii Sovietice dinspre Statele Unite. Sistemul informa despre 5 asemenea rachete, care se îndreptau în mare viteză spre URSS.

Citeşte continuarea pe Gândul.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase