Home » D:News » „Caravana cu poveşti” ajunge în nordul Bucovinei

„Caravana cu poveşti” ajunge în nordul Bucovinei

„Caravana cu poveşti” ajunge în nordul Bucovinei
Publicat: 27.09.2017
"Caravana cu poveşti" va ajunge în cinci sate româneşti, în perioada 27 septembrie - 4 octombrie, la românii bucovineni din Ucraina cu ocazia începutului de an şcolar 2017-2018.
Piesa de teatru „Dănilă Prepeleac”, adaptată de Bogdan Jianu (Asociaţia Lupii Albi) după o poveste scrisă de Ion Creangă, va bucura mii de tineri etnici şi profesori români din zonă. Proiectul beneficiază de sprijinul autorităţilor locale şi aprobarea Departamentului învăţământ şi ştiinţă al Administraţiei regionale de stat din regiunea Cernăuţi, şi va avea loc în următoarele locaţii: Casa de cultură din Boian (29 septembrie), Casa de cultură din Ciudei (30 septembrie), Casa de cultură din Mămăliga (1 octombrie), Casa de cultură din Herţa (2 octombrie) şi Casa de cultură din Iordăneşti (3 octombrie), informează Mediafax.
 
Românii reprezintă numeric în Ucraina a doua minoritate etnică, după cea rusă. În regiunea Cernăuţi (alcătuită din 11 raioane actuale, şi anume: Adâncata/ Hliboca, Chelmeneţ, Chiţmani, Herţa, Hotin, Noua Suliţă, Secureni, Storojineţ, Putila, Vijniţa, Zastavna şi oraşele Cernăuţi şi Novo-Dnestrovsk) trăiesc în patru raioane cu populaţie compactă sau majoritar românească peste 200 de mii de etnici români.
 
Potrivit datelor ultimului recensământ organizat de Kiev, în 2001, în Ucraina, au fost înregistraţi 413.749 etnici români sau românofoni, dintre care 155.130 au fost înregistraţi ca etnici români, iar 258.619 ca etnici moldoveni. Etnicii români sunt majoritari în trei raioane, şi anume: Adâncata/ Hliboca (67%), Herţa (94%) şi Reni (51%). De asemenea, românii deţin o pondere importantă într-un şir întreg de localităţi din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase