Prima pagină D:News

Care sunt sfaturile despre alimentaţie care au rezistat testelor şi a trecerii timpului

Cristina Călin 10.19.2017 | ● Vizualizări: 1279
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

De-a lungul timpului s-au făcut atâtea studii despre mâncare, unele dintre ele cu rezultate atât de diferite încât deseori ne întrebăm ce putem să mai punem pe masă ca să fim sănătoşi. Cafeaua, carnea, vinul şi tot felul de alte ingrediente au fost recomandate pentru efectele lor binefăcătoare, după care s-a revenit cu îndemnul de a le evita pe cât de mult putem. Uneori distanţa dintre cele două constatări nu este atât de mare, astfel încât confuzia este imensă.

Totuşi, sunt câteva sfaturi care au rămas neschimbate de sute de ani, poate.

Alimentaţia trebuie să fie variată

Nu există niciun aliment care să îi asigure organismului toate cele 40 de nutrimente de care are nevoie. Varietarea este necesară pentru că este important să ingerăm şi proteine, şi carbohidraţi, şi grăsimi, şi vitamine şi minerale pentru a funcţiona la cote maxime. Toate ghidurile alimentare, de la primele lor apariţii, până azi fac această recomandare.



Mâncaţi fructe şi legume

Americanii au scos primul ghid alimentar în 1917 sub umbrela Departamentului pentru Agricultură şi Alimente şi încă de atunci au pus fructele şi legumele pe primul lor. Cercetările cu privire la efectele lor asupra organismului s-au intensificat de la an la an. Aproape toate au arătat că persoanele care consumă multe fructe şi legume au un risc mai mic de a deyvolta diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli de inimă, demenţă, obezitate, chiar şi anumite tipuri de cancer.

Asigură-te că ai suficiente fibre în alimentaţie
 
Anii 80 au fost cei în care fibrele alimentare au devenit vedetele meniurilor. Încă de pe atunci, medicii spuneau că ajută la evitarea constipaţiei şi reduc riscul de cancer de colon. 40 de ani mai târziu nu s-a schimbat nimic cu privire la aceste recomandări. Efectele benefice ale fibrelor au fost studiate mai intens şi li s-au mai descoperit şi alte beneficii: previn bolile de inimă şi diabetul de tip 2.

Citeşte continuarea pe Gustarte.

 

Tag-uri: alimentatie | cafea | carne | diete | mancare

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI