Home » D:News » Cinci moduri în care singurătatea îţi poate afecta sănătatea

Cinci moduri în care singurătatea îţi poate afecta sănătatea

Autor: Alexandru Voiculescu 01.05.2018
Cinci moduri în care singurătatea îţi poate afecta sănătatea
Nu este nimic în neregulă să trăieşti singur sau să te bucuri de singurătate, dar să fii singur, în general, este o altă problemă. Nu doar că se simte groaznic, dar şi sănătatea poate fi afectată. Mai jos sunt cinci moduri în care singurătatea poate fi periculoasă pentru sănătate.

Cortizol ridicat: singurătatea duce la stres, pe care corpul îl interpretează drept pericol. Ca răspuns, eliberează hormonul cortizol, conform explicaţiei profesoarei de psihologie şi neuroştiinţe de la Brigham Young University, Julianne Holt-Lunstad. La nivelurile normale, cortizolul, menţine echilibrat metabolismul şi sistemele imunitar şi cardiovascular, deci un nivel ridicat poate destabiliza aceste procese bilogice elementare ale organismului, contribuind la apariţia bolilor cardiace, diabet, cancer şi altele, scrie Top Buzz.

Inflamaţie cronică: procesul inflamator este mai mare decât o pată roşie pe piele, implicând o eliberare mai sistemică a proteinelor care se pregătesc să apere organismul de pericole. În cazul stresului cauzat de singurătate, inflamaţia poate deveni cronică, a precizat Robert Waldinger, director al Adult Development Survey de la Universitatea Harvard. La fel ca în cazul cortizolului ridicat, condiţia poate aduce cu sine o serie lungă de maladii letale.

Dietă săracă: nu toţi cei care îşi petrec mult timp singuri mănâncă mai mult. Oamenii care locuiesc împreună tind să gătească împreună, ceea ce duce la acordarea unei mai mari atenţii a dietei.

Prea multă băutură: din multe studii, se cunoaşte că oamenii singuri tind să bea mai mult. Oamenii stresaţi beau mai mult pentru a alina suferinţa. Alcoolul în exces are efecte nocive cunoscute: diabet, depresie, boli de inimă şi o stare generală de rău.

Prea puţine exerciţii fizice: oamenii singuri se simt nemotivaţi şi preferă să stea pe canapea, în faţa televizorului. Astfel, un om singur poate intra într-o stare unde este greu de ieşit. Lipsa mişcării duce de asemenea la o multitudine de afecţiuni şi probleme.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Teama de singurătate. De ce apare şi ce se poate face

De ce este singurătatea la fel de periculoasă ca fumatul

Care este legătura dintre materialism şi singurătate? Un nou studiu oferă un răspuns surprinzător

Efectele singurătăţii pot fi alungate printr-o tehnică simplă şi sănătoasă